Teleurstelling bij inloopavond Schiphol

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil, na het mislukken van het polderoverleg Omgevingsraad Schiphol, in gesprek blijven met bewoners. Er werd daarom een inloopavond georganiseerd in Haarlemmermeer. Het moment van de inloopavond was mogelijk wat ongelukkig (vakantietijd) en de opkomst was gering. Veel bewoners hebben het vertrouwen in de overheid verloren. Zo berichten onder andere de Volkskrant en NHnieuws.nl.

In de huidige plannen moet Schiphol eerst meer vliegbewegingen verdienen door het aantal nachtvluchten terug te brengen en meer stillere vliegtuigen te laten inzetten. Dan pas is groei mogelijk tot uiteindelijk 540.000 vliegbewegingen per jaar. Dat zijn er nu sinds 2018 maximaal 500.000.

Scepsis

Meer vliegtuigen en minder hinder, bewoners geloven er niet in, zoals opgeschreven in de Volkskrant: ‘Altijd kiest Den Haag voor de luchtvaartsector. Denk eens aan bewoners. Bestuurders in de regio willen trouwens ook geen groei.’ ‘Het ministerie blijft maar in de bubble: o, o, dat enorme economische belang. Meer vliegen en toch minder hinder, niemand gelooft toch in dat sprookje?’

Ook Greenpeace was aanwezig met een duidelijke mening. Bij de ingang van de hal staan zij met een ‘Schiphol Bullshit Bingo’.

Ongelukkig

De geloofwaardigheid van de minister op het gebied van participatie en inspraak is ook aangetast door haar uitlatingen in de media. In Elsevier werpt ze zichzelf op als hoedster van ‘de zwijgende meerderheid’ die volgens haar geen problemen heeft met groei van de luchtvaart. Dit zegt ze ook: ‘Bovendien blijken de tegenstanders juist vaker te vliegen.’ Het is alleen niet bekend uit welk onderzoek dit zou blijken.

Vervolg

Omdat ook het ministerie de opkomst wat gering vond, wordt er na de zomervakantie een tweede inloopavond over de groei van Schiphol georganiseerd.

Bronnen: De Volkskrant, NHnieuws.nl