Thuiswerken en hittegolf: ‘ideaal’ voor overlast

De politie wordt sinds de lockdown bedolven onder klachten over geluidsoverlast. Vooral burengerucht en het kabaal van mensen op straat wekken ergernis. Nederlanders klagen meer dan ooit, sinds de politie in 2012 begon met het bijhouden van cijfers over geluidsoverlast van buren of van de straat. Dat blijkt uit politiecijfers die databedrijf LocalFocus heeft verwerkt.

‘Ideale’ cocktail

Vanaf maart schoot het aantal meldingen omhoog ten opzichte van andere jaren. Dat is niet zo verwonderlijk: we gingen massaal thuis werken, met mooi weer, vakantie in eigen land of tuin, vrijwel geen evenementen; dé ‘ideale’ cocktail voor ergernis over het overmatige geluid aan de andere kant van de schutting. Volgens Bente London, coördinator buurtbemiddeling in Amsterdam, is er ook nog een andere oorzaak van de spanningen en dat zijn de coronamaatregelen. “Iedereen gaat anders om met die maatregelen. De één is heel strikt, de ander niet. Dus als iemand die strikt is bij zijn buurman een feestje in de tuin ziet, dan zorgt dat voor onrust,” zegt zij op CCV. In vrijwel alle gemeenten gingen de klachten de afgelopen maanden over herrie op straat of lawaaiige buren (geregistreerd als ‘geluidshinder overig’). Nederlanders deden dit jaar, logischerwijs vanwege aflasting en sluiting, veel minder vaak hun beklag over geluidsoverlast bij evenementen of horecazaken.

Cijfers

In april en mei werd bij de politie in sommige gebieden bijna twee keer zoveel geklaagd over lawaai in de buurt als in dezelfde maanden een jaar eerder. Juli spant in absolute aantallen meldingen de kroon: ruim 19.000 kabaalklachten over buren of mensen op straat tegenover ruim 12.500 een jaar eerder, een toename van ruim 50%.

Er zijn per gemeente grote verschillen in het aantal overlastmeldingen. Rotterdam voert de lijst aan met meer dan 1.000 meldingen in juli, bijna een verdubbeling ten opzichte van juli 2019. Ook in Amsterdam (+79%), de hele provincie Noord-Holland (+71%) en Drenthe (+66%) werd fors meer geluidshinder gemeld dan in 2019. Op het platteland valt het aantal meldingen mee. “Zeker in de dorpen van de gemeente Raalte, daar wonen mensen lang en kennen ze mensen elkaar goed. Je weet wat er aan de hand is bij je buren. Dat maakt wel dat de verdraagzaamheid groter is”, aldus Fenna Lont, coördinator buurtbemiddeling in Raalte en Wageningen.

Wat doet de politie met een melding?

Een wijkagent komt langs en luistert of er nog steeds overlast is. Als dat zo, is belt hij of zij aan. In de meeste gevallen blijft het bij een waarschuwing, stelt wijkagent Marcel de Rouw in het AD over zijn buurt in Vught. Afhankelijk van het gesprek en eerdere meldingen kan er ook een boete worden opgelegd met in sommige gevallen het in beslag nemen van (geluids-)apparatuur.

De wijkagent merkt duidelijk dat er deze zomer meer sprake was van geluidsoverlast tussen buren onderling dan anders. “De mensen zitten al zó lang bij elkaar op de lip, dat zorgt voor irritatie. Het lukt niet altijd om langs te gaan. We hebben, zeker in de nachtelijke uren, vaak andere prioriteiten. Aanrijdingen of inbraken gaan toch voor en dat snappen de meeste mensen ook wel.”

Bronnen: AD, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Hart van Nederland, De Gelderlander