Tilburg bouwt prikkelarme woningen met stil ontwerp

Leven in een huis langs een drukke weg, in de buurt van luidruchtige buren of tegenover een school kan voor velen wennen zijn, maar voor mensen met prikkelgevoeligheid, zoals autisme, kunnen deze omgevingsgeluiden ernstige problemen veroorzaken. De gemeente Tilburg heeft nu goed nieuws voor deze groep: ze heeft enkele miljoenen euro’s gereserveerd om prikkelarme woningen te bouwen, speciaal ontworpen om aan deze behoeften tegemoet te komen.

Waarom prikkelarme woningen?
Mariska van Dasselaar, die zelf autisme heeft en anderen met dezelfde aandoening helpt, begrijpt als geen ander de waarde van prikkelarme woningen. “Mensen met autisme kunnen snel overprikkeld raken door omgevingsgeluiden en drukte”, zegt ze. Geluiden van passerende auto’s, buren of het dagelijkse stadsleven kunnen een last zijn die hun dagelijkse functioneren belemmert.

Van Dasselaar deelt haar eigen ervaring, waarbij ze haar woning heeft geruild om aan de overlast te ontsnappen. In haar vorige huis ondervond ze constant geluidsoverlast van buren en het stadsleven, waardoor ze overprikkeld raakte en haar energie werd uitgeput.

Praktische indelingen
De gemeente Tilburg heeft het project voor prikkelarme woningen opgezet om mensen met prikkelgevoeligheid een betere woonomgeving te bieden. Deze woningen zijn ontworpen met praktische indelingen die rekening houden met geluid en geur. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan geluidsisolatie, praktische kastruimte en de mogelijkheid om woonkamers en keukens te scheiden met wanden. Dit alles om de impact van omgevingsprikkels te minimaliseren.

Deskundigen bevestigen dat het type geluid en de omgevingskenmerken een cruciale rol spelen in het welzijn van mensen met prikkelgevoeligheid. Door bijvoorbeeld de inrichting van de woningen zodanig te reguleren dat geluiden van buitenaf, zoals spelende kinderen of verkeer, geminimaliseerd worden, kunnen deze woningen als veilige havens fungeren voor mensen met een verhoogde prikkelgevoeligheid.

Als alles volgens het huidige tijdschema verloopt, zal de bouw naar verwachting halverwege 2025 van start gaan. Op zijn vroegst zullen de eerste bewoners hun appartementen kunnen betrekken tegen het einde van 2026.

Omwonenden en bezwaren
Hoewel het project wordt geprezen om zijn nobele doel, zijn er ook bezwaren geuit door omwonenden en de lokale wijkraad. Zij maken zich zorgen over de locatiekeuze van de prikkelarme woningen en vrezen dat de aanwezigheid van deze woningen hun eigen activiteiten kan beïnvloeden. Zulke vragen spelen ook bij ondernemers in de buurt. Er wordt benadrukt dat een bredere visie op de omgeving en de belangen van verschillende belanghebbenden cruciaal is om een gebalanceerde leefomgeving te behouden.

Bron: RTL Nieuws, BD