Toch geen dancefeest in Oostkerk Middelburg

In de Middelburgse Oostkerk zou voor het eerste een dancefeest met DJ’s worden gehouden. Nu mag het echter niet doorgaan. Omwonenden trokken bij de gemeente aan de bel omdat ze bang waren voor overlast. Hierop trok ook de kerk zijn toestemming in. Alles zou toch niet helemaal volgens de regels zijn.

DJ Djordin Sinay, DJ Robby Loose en Fabian Salawanej besloten samen iets exclusiefs te organiseren voor de Zeeuwen. “De eerste vraag die we ons stelden was: wat is A nog nooit gedaan en wat is B exclusief en uniek? Toen kwamen we al heel snel bij de Oostkerk uit”, vertelt DJ Robby Loose bij Omroep Zeeland. Onder de Zeeuwen was het nieuwe feest populair. De 440 kaarten waren binnen 36 uur uitverkocht. Bij de omroep zegt Loose: “We hadden wel verwacht dat het uitverkocht werd, maar dat het zo’n gekkenhuis zou worden, hadden we niet verwacht. We hebben zoveel mensen helaas moeten teleurstellen. Jammer, maar we komen terug.”

Onder de teleurgestelden vallen ook een aantal raadsleden van de stad. ,,Ik val onder de doelgroep en ik hoorde veel teleurstelling om me heen”, zei Mitchel Lodder van de Lokale Partij Middelburg woensdagavond in de raadscommissie maatschappelijke zaken. ,,Het levert de Oostkerk omzet op, het past binnen de doelstelling om in de kerk culturele evenementen te houden en het zet Middelburg op de kaart. Een dancefeest is een ideaal vehikel om jongeren tussen de 25 en 40 kennis te laten maken met ons erfgoed.”

Wethouder van cultuur Eduard Smit reageerde hierop met: ,,Het gaat niet om een kunstzinnige opvatting waarbij we de ene muzieksoort wel toelaten en de andere niet. Het gaat om een acceptabel geluidsniveau: het aantal decibellen in de kerk en het aantal decibellen op de gevels van de huizen eromheen. Bløf, maar ook Racoon en Danny Vera, respecteerden dat.”

Hoewel er duidelijke afspraken waren gemaakt over het geluidsniveau gaat het feest nu toch niet door. De stichting heeft de stekker eruit getrokken voor dit evenement.

,,Wat je vroeger had met rockmuziek, en later met punk, speelt ook met dance. Mensen hebben er bepaalde verwachtingen bij. Overlast veroorzaken was juist niet de bedoeling. Toch waren omwonenden ongerust,” vertelt Leo Hannewijk, directeur van Stichting de Oostkerk bij Provinciale Zeeuwse Courant.

Na de klachten zijn de stichting en de gemeente samen naar de regels gaan kijken. ,,In het bestemmingsplan staat niet expliciet vermeld dat dance is toegestaan. In De Spot wel, maar in de kerk niet”, vertelt Hannewijk bij de Provinciale Zeeuwse Courant. ,,Semi-akoestische concerten mogen wel, maar een dance event is dus niet helemaal passend. Wij moeten die lijn van de gemeente volgen. Ook omdat we de relatie met de buurt heel goed willen houden. Commerciële activiteiten zijn voor ons aantrekkelijk, maar we respecteren uiteraard de grenzen.”

Bronnen: Omroep Zeeland, Provinciale Zeeuwse Courant (1), Provinciale Zeeuwse Courant (2)