Trammonument bij huisarts te lawaaiig

Naast de huisartsenpraktijk in Noordscheschut staat een trammonument dat geluidsoverlast veroorzaakt voor de buurt. Het monument versterkt het geluid van spelende kinderen en hangjongeren. Om het lawaai tegen te gaan stapten de praktijkondernemers naar de rechter. “Moeilijke en ook emotionele gesprekken worden overstemd”, zei praktijkmedewerker Benny IJntema tegen de rechter.

Het trammonument werd in 2019 geplaatst als herinnering van de tram die na de Tweede Wereldoorlog het dor in reed en daar stopte. De gemeente verleende de vergunning pas nadat het monument geplaatst werd. Volgens IJntema had dit nooit mogen gebeuren, omdat de geluidsoverdracht nooit getoetst is. De woordvoerder van de gemeente vertelde dat er geen meldingen van geluidsoverlast zijn ontvangen.

Sinds het plaatsen van de tram hebben de praktijkhouders contact met Plaatselijk Belang Noordscheschut, één van de initiatiefnemers van het monument. “Toen werd ons gezegd dat bij overlast naar een andere plek zou worden omgekeken”, zei IJntema. De bestuursleden willen dit niet. “Het hele dorp is betrokken geweest bij dit project en de plaats waar de tram moest komen. Het is zuur om dit hele proces weer opnieuw te moeten doen.”

Bron: RTV Drenthe, Hoogeveensche Courant