Utrecht sluit ’s nachts parken wegens herrie van jeugd

De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, wil, net zoals ze dit vorig jaar wilde, drie parken in de stad vanaf 23.00 uur tot 6.00 uur sluiten om zo de overlast in de stadsparken te verhelpen. Het gaat hier om het Griftpark, Wilhelminapark en park Lepelenburg. Naast dat jongeren en studenten hier tot diep in de nacht lawaai maken, laten ze ook nog eens veel rommel achter.

Hoewel de horeca weer geopend is, nemen de groepen alleen maar toe. Ook wordt er steeds meer alcohol gedronken en worden ze steeds agressiever, ook tegen handhavers van de gemeente. ,,Aanvankelijk vertrokken jongeren na een waarschuwing. Nu zien we dat ze vaak weigeren te vertrekken of dat ze wegrennen om vervolgens weer terug te komen,’’ vertelt Dijksma in het Algemeen Dagblad. Daarnaast is gebleken dat het geven van boetes het probleem ook niet oplost. Het gaat hier dan om boetes aan wildplassers, geluidsoverlastgevers, verkeersovertreders, groepsvorming in coronatijd en openbare dronkenschap.

GroenLinks en de PvdA begrijpen de aankondiging van Dijksma volledig en zeggen dat dit probleem al langer speelt. Echter, D66 en Student & Starter melden dat dit voor hen volledig uit de lucht komt vallen en willen meer tijd om het probleem op een andere manier op te lossen.

Bronnen: Algemeen Dagblad (1), De Utrechtse Internet Courant, Algemeen Dagblad (2)