Veel gehoorschade bij treinmachinisten

Vakbond FNV maakt zich ernstig zorgen over het gehoor van machinisten bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Uit een onderzoek blijkt dat bijna de helft van de machinisten last heeft van gehoorschade, waaronder tinnitus, na het rijden van treinritten. FNV eist nu actie van de NS om geluidsoverlast te verminderen en de gezondheid van haar werknemers te beschermen.

Gehoorschade en gezondheidsklachten
In 2022 heeft de Arbeidsinspectie op verzoek van FNV onderzoek gedaan naar gehoorschade bij spoorpersoneel. Van de 449 ondervraagde machinisten gaf bijna de helft aan regelmatig last te hebben van een piep of ruis in het oor na het rijden van een treinrit. Maar liefst 45% van de machinisten met tinnitusklachten geeft aan dat hun gehoorschade wordt veroorzaakt door geluidsoverlast in de cabine. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 3,5% gehoorschade bij de algemene bevolking. Gehoorschade kan leiden tot verminderde concentratie, hoofdpijn, slaapproblemen en andere niet-auditieve klachten die het welzijn en de prestaties van machinisten kunnen beïnvloeden.

Eis voor maatregelen
FNV vindt de resultaten van het onderzoek verontrustend en stelt dat machinisten te veel worden blootgesteld aan schadelijk geluid. In een brief aan de directie van NS eist de vakbond een grondig Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek naar auditieve en niet-auditieve klachten onder het personeel. Daarnaast wil FNV geactualiseerde geluidsmetingen in de treincabines, oordopjes op maat voor machinisten die dat willen, en versnelde acties om het lawaai in de treincabines te verminderen. Deze maatregelen zijn volgens de vakbond essentieel om de gezondheid van de machinisten te beschermen en ziekteverzuim te voorkomen.

Reactie van NS en verdere stappen
Een woordvoerder van NS heeft laten weten dat het bedrijf de eisen van FNV heeft ontvangen en de werkomstandigheden van haar medewerkers serieus neemt. Er zal een gesprek plaatsvinden tussen NS en FNV om de kwestie verder te bespreken. Indien de NS niet bereid is om maatregelen te nemen, dreigt FNV opnieuw naar de arbeidsinspectie te stappen om de belangen van de machinisten te waarborgen.

Bron: RTV Utrecht, Treinreiziger