Verhuizing kermis valt slecht

In Anna Paulowna zijn vele mensen boos: de gemeente wil een einde maken aan de jaarlijkse kermis in de Spoorbuurt. De kermis, die vier dagen duurt, zou te groot zijn geworden en te veel overlast veroorzaken en moet daarom verhuizen naar een andere plek. Organisator Koos Neijens snapt er niets van: “Het is een volksfeest en dat hoort hier.”

Meer dan 80 meter kermis is het niet, inclusief overdekt terras, en toch zijn er klachten over lawaai en stank vanuit de buurt. “Het gaat om een handjevol mensen, terwijl het hele dorp verder meefeest,” vertelt Koos Neijens aan NH Nieuws en Noordkopnieuws.

Nieuwe woningen

De afgelopen jaren is het evenement steeds groter geworden, evenals het aantal bezoekers. Ook de ontwikkeling van de woonbuurt heeft niet stilgestaan, nieuwe woningen zijn of worden er gebouwd. De herhaaldelijke grote mate van overlast voor de woonbuurt, voornamelijk in de vorm van geluid, licht, geur en gedragingen van de bezoekers, maakt dat huidige locatie volgens de gemeente Hollands Kroon niet langer geschikt is voor een evenement van deze grootte, aldus het Noordhollands Dagblad.

Neijens wist nog van niets toen hij deze week bij de gemeente Hollands Kroon langsging. Dat vindt hij jammer: “Hier heb ik geen rekening meegehouden. De kermis bestaat al bijna 100 jaar en is bijna cultureel erfgoed. Kinderen die hier komen, hun ouders hebben elkaar hier ontmoet.”

Dat de kermis blijft, staat als een paal voor de organisator. De vraag is alleen waar, maar wat Neijens betreft moet de kermis gewoon op de huidige plek blijven: “Het is maar vier dagen per jaar. We hebben nog nooit problemen gehad, nooit rottigheid. Laten we proberen het op een goede manier voort te zetten.”

“Wij zijn ons zeer bewust van de langlopende traditie van de Polderse Kermis op deze locatie’’, stelt Hollands Kroon in een persbericht. ,,Wij begrijpen dan ook dat dit besluit de nodige emoties oproept. Uiteraard willen wij dat dit evenement komend jaar gewoon georganiseerd kan worden, en iedere bezoeker kan genieten van de Polderse Kermis. Daarom zal de gemeente alle medewerking verlenen en actief meezoeken naar een alternatieve locatie.’’

Bronnen: Noordkopnieuws, Noordhollands Dagblad