
Een Rotterdamse straat waar ze last hebben van verkeersherrie is de Rochussenstraat in Rotterdam. Hier zien ze al tientallen jaren snelheidsduivels voorbij razen. Een steeds groter wordend probleem in de straat is het aantal lawaaimakers in de straat. Knallende uitlaten en brullende motors blijken een echte plaag te zijn.
Bewoner van de Rochussenstraat, Jocé Bloks, zegt bij het AD het volgende: ,,Helemaal gek word ik ervan. Het lawaai is ongelooflijk en het wordt erger. Steeds meer mannen vinden het blijkbaar leuk om de uitlaat te laten knallen. Achterlijk machogedrag, een totale verhuftering.” Ze geeft aan dat ze angstig, zenuwachtige en opgefokt wordt van het geluid. Verder vertelt ze dat haar buren met speciale oordopjes slapen en in het weekend wel een aantal keer per nacht wakker worden.
GGD Rotterdam-Rijnmond geeft bij het AD aan dat de klachten waarover Bloks het heeft, gevaarlijk kunnen zijn. ,,Verkeerslawaai kan zeker gezondheidsschade opleveren. Dat beseffen mensen onvoldoende. Het is niet goed om langdurig met dit soort geluiden te worden geconfronteerd. Het is geen argument om te zeggen: ach, er is altijd lawaai geweest. Ik vergelijk het een beetje met de oude discussie over het roken, ook dat kostte tijd om mensen te overtuigen’’, zegt Rita Slob, teammanager Gezondheid en Milieu.
Waar in deze regio eerst veel zorgen was over de luchtkwaliteit, is nu de overlast van verkeer een hoofdpijn puntje. De hoeveelheid fijnstof neemt af, terwijl het geluid volgens milieukundig adviseur Inez Greven steeds meer als overlast wordt ervaren.
De slaapverstoring die mensen kunnen ervaren, zou ertoe leiden dat men minder goed kan opletten op school of op het werk. Daarbij zouden ze volgens Greven sneller boos worden en stress krijgen. Slob zegt daarom het volgende: ,,Wij adviseren eerst even goed te luisteren. Als mensen last hebben van het geluid in de omgeving, ga er dan niet wonen. Doe het jezelf niet aan om je hieraan te ergeren.’’
Volgens het RIVM krijgen er ongeveer achthonderd mensen per jaar hart- en vaatziekten als gevolg van verkeerslwaai. Zij denken dat daarbij ongeveer zeventig mensen jaarlijks overleiden. Het verkeerslawaai waar zij hun schatting op baseren, is constant verkeerslawaai, waarbij volgens de GGD de eventuele slachtoffers door schrikreacties nog niet zijn opgeteld.
,,Duidelijk is wel dat bij een schrikreactie het cortisol in het lichaam omhooggaat, een stresshormoon. In principe is dat goed, want dan kun je sneller reageren op veranderingen in de omgeving. Het wordt vervelend als het heel vaak gebeurt’’, zegt Rita Slob, teammanager Gezondheid en Milieu. Zowel bij schrik, als bij irritatie krijgt meen een verhoogd cortisol gehalte. ,,Stress heeft effect op je hart- en vaatsysteem. Ook mensen die geen grote hinder ervaren, kunnen er last van hebben.’’
Volgens Leslie de Ruiter, een Rotterdamse makelaar, is er een trend te zien in mensen die vanuit matig geïsoleerde woningen langs doorgaande wegen in het centrum van de stad, naar Prinsenland of Barendrecht verhuizen. Zij zoeken daar de rust op. In het AD zegt ze het volgende: ,,Tot nu is er geen transactie op stukgelopen, gelukkig is Rotterdam nog altijd populair. Maar het is wel altijd onderwerp van gesprek. Het vormt al met al een smet op het woongenot in Rotterdam. Dat is zorgelijk.’’
Rotterdam gaf vorig jaar aan de luidruchtige automobilisten te willen aanpakken met hoge boetes of dwangsommen, waarbij elke keer dat er onnodige hinder wordt veroorzaakt, 500 euro afgerekend moet worden. Alleen de eerste keer zouden ze een waarschuwing krijgen. Ook een straat- of wijkverbod was een optie. Dat laatste bleek moeilijk te zijn, omdat er hiervoor een dossier opgebouwd moet worden. Verder zijn er negen waarschuwingen uitgedeeld, maar is er nog nooit 500 euro in rekening gebracht. Met het geven van boetes gaat het beter. Sinds juni 2023 zijn er 120 bekeuringen van 280 euro uitgedeeld. In 2020 waren dit er echter 449.
De stad is ook bezig met geluidsflitsers. Aangezien dit juridisch gezien nog niet te realiseren is, staan er nu geluidsmeters waarom ‘Te luid! 280 euro boete!’ op komt te staan als een voertuig meer dan 83 decibel produceert. Verder wil de gemeente overtreders een boze brief sturen. Hiermee zouden de luidruchtige automobilisten weten dat ze in de gaten worden gehouden.
Bron: AD