Vliegbasis Volkel stevent af op klachtenrecord

Vliegbasis Volkel stevent dit jaar af op een recordaantal klachten over lawaai. Baby’s worden wakker van de herrie, auto-alarmen gaan af, praten of bellen is niet mogelijk en kerosinelucht hangt soms in de tuin. De vliegbasis is ‘geschrokken van het aantal klachten’.

Vorig jaar piekte de vliegbasis al met 313 klachten, voor een deel toegeschreven aan de Luchtmachtdagen op Volkel. Dit jaar dreigt een verdubbeling, want van juni tot en met september alleen al werden 489 klachten genoteerd. Opvallend is dat ook de directe omgeving moppert. Mensen die al heel lang in en om Volkel wonen en het nog nooit zo bont hebben meegemaakt.

Manoeuvreeroefening

Met name augustus was bar en boos, het regende toen klachten. Volgens vliegbasiswoordvoerder André Bongers werd die piek vooral veroorzaakt door de zogeheten BFM-oefening (Basic Fighter Maneuvers). F-16-vliegers oefenen een soort dogfight waarbij ze op elkaar ‘jagen’. Dat zijn veel snelle manoeuvres waarbij de naverbrander vaak wordt gebruikt. “Veel gas geven, veel afremmen, dat zorgt voor veel geluid”, aldus Bongers in het Eindhovens Dagblad. Rond de aangewezen gebieden krijg je dan een concentratie van geluid.

Vanwege de vele klachten heeft Bongers het aantal vlieguren op een rijtje laten zetten. In het zogeheten TRA 12-gebied werd in 2018 349 uur gevlogen, in 2019 360 uur en dit jaar (tot begin oktober) 339 uur. “Er is dus niet meer gevlogen. Er is wel sprake van een piek van twee weken in augustus die ook terugkomt in de klachten.” Dat er zo veel meer gemopperd wordt, heeft volgens de vliegbasis ook te maken met het mooie weer en de vakantietijd.

‘Meer overleg en communicatie’

Volkelaar Marius Wijdeven heeft als jarenlang kritisch volger van de vliegbasis en als lid van het COVM-klankbord (Commissie Overleg & Voorlichting Milieu) vanaf de start in 1996, gevraagd om ‘meer overleg en communicatie’. Iedereen die een klacht indient, krijgt antwoord van de Luchtmacht. Maar Wijdeven wil meer dan alleen een verwijzing naar vliegroutes en oefeningen. “Wees open. Wijs de mensen op zo’n extra TRA-oefening. Ze kunnen toch best meer rekening houden met de omgeving?” Volgens Bongers gebeurt dat al, bijvoorbeeld bij kerkdiensten of uitvaarten. Maar soms kan het niet anders. Bijvoorbeeld bij de nachtvluchten die op 2 november weer beginnen en tot en met begin december duren.

In de Peelregio wordt door veel inwoners een nog verdere toename van de geluidsoverlast gevreesd als Vliegbasis De Peel in Vredepeel wordt heropend. Verschillende bewonersgroepen en gemeenten dringen aan op extra onderzoek naar de effecten van een heropening.

Bronnen: De Gelderlander, Eindhovens Dagblad.