Auto’s en heli’s geweerd in Zandvoort tijdens F1

Om algehele overlast voor mensen, maar ook voor broedende vogels te voorkomen, moeten bezoekers voor de Formule 1 moeten volgend jaar met het openbaar vervoer, de fiets of de benenwagen. En om broedende vogels te beschermen bestaat zelfs de kans dat ook vips dit lot wacht, in plaats van een gerieflijk helivluchtje, schrijft RTLZ.

Om overlast en vervuiling tijdens het Formule 1-weekend te beperken worden auto’s volgend jaar uit Zandvoort geweerd, heeft de gemeente besloten. Alleen bewoners en medewerkers van de organisatie mogen in het plaatsje parkeren. Het overige autoverkeer moet zoveel mogelijk ‘afgevangen worden dichtbij de A4, A5. Waar de P+R-terreinen zullen komen, is nog niet duidelijk, aldus Hart van Nederland.

Bezoekers worden aangemoedigd om in de buurt van Zandvoort te overnachten, zodat zij met de fiets naar het circuit kunnen. Er komt een camping en de organisatie heeft bovendien een optie genomen op meer dan 8000 hotelkamers in de regio. De NS en ProRail onderzoeken hoe ze met treinen het grote aantal bezoekers kunnen vervoeren.

Helikopters

Wie denkt: nou, dan pak ik toch m’n heli, komt mogelijk ook bedrogen uit. Vier natuurbeschermingsorganisaties hebben een succesje geboekt in hun juridische strijd tegen een fiks aantal helikoptervluchten voor het vervoer van vips tijdens het raceweekend.

De organisatie heeft al een vergunning binnen van de provincie voor 50 vluchten per dag van en naar het circuit, maar een bezwaarcommissie van de provincie adviseert dat er extra onderzoek moet komen, laat Stichting Duinbehoud weten aan RTL Z.

De organisatie protesteert vooral tegen het ‘ongebreidelde aantal’ heli’s dat als attractie rondjes boven het circuit zal vliegen, laat woordvoerder Marc Janssen weten. “Een paar vluchten voor vips in de ochtend is niet zo erg, maar de hele dag door gaat te ver.”

Broedseizoen

Als blijkt dat vogels er last hebben, moet er een streep door de vergunning, adviseert de commissie. Dat advies is overigens niet bindend. 

Maar milieuclubs, onder aanvoering van Stichting Duinbehoud, zijn hoopvol gestemd. Want hoewel de exacte datum voor de race op Zandvoort nog niet bekend is, is al wel duidelijk dat deze tijdens het broedseizoen zal vallen. 

En het circuit ligt op korte afstand van beschermd natuurgebied waar onder meer de torenvalk, graspieper en kievit broeden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat broedende vogels in een straal van twee kilometer rondom de helivlucht ernstig verstoord worden door het geluid. 

Bronnen: Hart van Nederland, RTLZ