Volume praalwagens in Tubbergen moet omlaag

Het duurt nog even tot carnaval, maar in het Twentse Tubbergen zijn alvast strengere grenzen bepaald voor het geluid van de praalwagens. „Het geluid is zo ontzettend hard dat het niet meer leuk is”, zegt burgemeester Wilmien Haverkamp.

Er komt Twentebreed overleg over het lawaai van de praalwagens tijdens de verschillende carnavalsoptochten in de regio. Het carnavalsseizoen begint op 11 november, de elfde van de elfde. Een dag daarna zitten in het stadhuis in Oldenzaal vertegenwoordigers van alle Twentse wagenbouwers bij elkaar om te praten over het volume op de wagens tijdens de intocht, aldus Tubantia.

‘Niet leuk meer’

Haverkamp in Tubantia: „Veel wagens waren in orde, maar er zijn ook meerdere overschrijdingen van de limiet van 92.5 dB(A) geconstateerd. We krijgen veel signalen van mensen dat de muziek ontzettend hard is. Ook voor de kinderen. We zien steeds vaker dat kinderen in de optochten gehoorbeschermers op hebben. We horen ook dat mensen op afstand moeten gaan staan als de carnavalswagen langskomt, omdat het volume van de muziek impact heeft op pacemakers. Het is zo ontzettend hard dat het niet meer leuk is.” Het geluid per wagen varieert, „maar voor sommige mensen is het geluid wel heel erg heftig.”

De gemeente heeft metingen uitgevoerd tijdens de carnavalsoptocht in Albergen. „De geluidsnorm is 92.5 dB(A). Dat is al best fors”, aldus de burgemeester. „Er zijn wagenbouwers die zich daar prima aan houden, die onder de norm zitten. Maar er is ook een aantal wagens dat daar flink boven zit.” Eind vorige maand is er al een eerste overleg geweest met de organisatoren van de optochten.

Bron: Tubantia (1), (2)