VVD Dordrecht wil lawaaiflitsers tegen aso’s

De VVD in Dordrecht wil maatregelen tegen ‘geluidsasocialen’ in het verkeer. Om die geluidsoverlast tegen te gaan, moeten er zogenoemde lawaaiflitsers komen in Dordrecht, aldus het AD en RTV Dordrecht.

Hoewel volgens de VVD veel weggebruikers verantwoord rijden, zijn er ook veel bestuurders die met hun motor, quad, brommer of andere motorvoertuig de geluidsnorm onnodig overschrijden.

“Je merkt het het hele jaar door, maar zeker in de zomer vinden sommige mensen het blijkbaar nodig om extra veel kabaal te maken op straat”, zegt Alexander Kuhlmann in het AD. “Even die dot gas geven als het verkeerslicht nog op rood staat, de uitlaat laten lekker laten knallen en met piepende banden wegscheuren. Op meerdere plekken in Dordrecht storen mensen zich regelmatig aan de geluidsoverlast die het veroorzaakt.”

De partij noemt als locaties met veel overlast onder meer de binnenstad, de Thorbeckeweg in Crabbehof en de Eulerlaan in Sterrenburg. De VVD wil dat deze mensen worden aangepakt en bestraft, en wil dat de gemeente kijkt naar innovatieve oplossingen. Lawaaiflitsers zouden hiervoor een optie kunnen zijn. Deze maken beeldopnames van voertuigen en meten tegelijk met microfoons het geluidsniveau. Daardoor zou de pakkans aanzienlijk worden verhoogd.

Omdat dit soort maatregelen tijd kosten, wil de partij dat de gemeente in de tussentijd zorgt voor politie en/of handhavers die met onaangekondigde acties het geluid van een uitlaat meten.

Als een voertuig overigens is gewijzigd en die wijziging heeft invloed op geluid (Voertuigreglement art 6.3.1 z), dan moet de berijder formeel het voertuig bij het RDW laten keuren en die stelt dan vast of nog voldaan wordt aan de normen voor typegoedkeuring van dit voertuig (zoals op kenteken staan).

Bronnen: AD, RTV Dordrecht