Weer twijfels, veel Kamervragen validatie L’stad Airport

De geluidberekeningen van Lelystad Airport blijven twijfel zaaien. Zowel partijen in de regering als de oppositie eisen opheldering van minister Cora van Nieuwenhuizen over de validatie. Ze vrezen fouten in de geluidsberekening. ChristenUnie en D66, en de Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks hebben hierover woensdag bij elkaar 54 gedetailleerde en technische vragen aan de minister gesteld, aldus De Stentor en RTV Oost.

Onjuist geïnformeerd

De Kamer twijfelt nu of dat werk wel juist is uitgevoerd. Aanleiding is een brief van de minister zelf, afgelopen vrijdagavond, aan de Kamer zelf. Daarin zegt ze dat ze de Kamer eerder die week onjuist heeft geïnformeerd.

Geen validatie

Waar de minister eerst nog beweerde dat de bijna dertig jaar oude rekenmethoden van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) wèl door externe deskundigen op fouten waren gecontroleerd, schrijft ze nu dat dit toch niet het geval was.

,,Vliegtuiglawaai wordt dus berekend in plaats van gemeten”, zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. ,,En die berekeningen worden gemaakt met modellen. Nu blijkt dat de invoergegevens voor die modellen nooit zijn gevalideerd. Gezond verstand zegt dan: da’s niet best.”

‘Grove fouten’

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie heeft de minister al meermaals om ophelderingen over de geluidsberekeningen gevraagd. Hij wil nu weten of de MER voor Lelystad destijds juist is uitgevoerd. Bruins wil niet vooruit lopen op wat de minister antwoordt, maar laat weten dat het heel ernstig zou zijn als de wettelijke rekenvoorschriften niet zijn gevolgd, staat op RTV Oost.

In oktober 2017 ontdekte ingenieur en actievoerder Leon Adegeest van HoogOverijssel fouten in de geluidsberekeningen van de vliegveld-mer. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma gaf de fouten toe en moest diep door het stof. De geluidsberekeningen in het MER moesten over.

,,Er zitten grove fouten in de rekenmodellen van de overheid”, zegt Leon Adegeest. ,,Vliegtuiggeluid wordt daardoor systematisch onderschat. Het wordt tijd dat de minister dit nu eindelijk eens toegeeft.”

Adegeest noemt het ‘vervelend’ dat er steeds twijfels zijn over de modellen waarmee de overheid vliegtuiggeluid berekent. In De Stentor zegt hij: ,,Die kloppen gewoon niet. En dat is heel kwalijk. Burgers moeten op de cijfers van de overheid kunnen vertrouwen, maar dat kan nu niet.”

De Kamervragen staan hier in twee delen: (1), (2)

Bron: De Stentor, RTV Oost