Studenten Uithof zijn bouwlawaai zat en willen geld

Studenten op de campus van de Utrechtse Uithof slapen slecht vanwege werk aan de trambaan. “In een ‘gewone’ woonwijk met 3.000 bewoners zou al snel worden ingegrepen.”

Wethouder Victor Everhardt geeft aan dat er geen regels worden overtreden. Bewoners vinden dat ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat ze naar hun zin te vroeg wakker worden gemaakt, terwijl ze al jaren in een lawaaiige bouwput wonen, aldus RTV Utrecht.

Begint al voor 7 uur

De bouwwerkzaamheden zijn bewust gepland tussen 7.00 en 9.00 uur om de onderwijsfunctie van de Uithof niet te storen. Maar het lawaai beperkt zich volgens bewoonster Hélène helemaal niet tot die uren. “Op sommige dagen poetsen ze de trambaan tussen 1.00 en 3.00 uur ’s nachts, om om 6.00 uur te beginnen met boren op het Leuvenplein, of dakplaten te leggen op het Ruppert.” In een ‘gewone’ woonwijk met 3.000 bewoners zou al snel worden ingegrepen, vermoedt ze.

Financiële compensatie

“Er zijn meerdere mensen die de afgelopen maanden niet in hun kamer hebben kunnen wonen en daarvoor zou financiële compensatie en een welgemeend excuus van de projectleider en de gemeenteraad op zijn plek zijn. Het begint altijd met een mailtje dat we er geen tot weinig overlast van zullen hebben”, zegt Hélène, “maar na minder dan een week is de overlast zo heftig dat mensen bij hun ouders gaan slapen omdat ze ernstig slaaptekort krijgen.”

De lokale partij Student & Starter beraadt zich op vervolgstappen in de Utrechtse gemeenteraad.