Weinig klachten bij bouw A9 Amstelveen

Op de A9 worden tijdelijke rijstroken aangelegd die het maken van een verdiepte ligging van de weg mogelijk maken. Deze werkzaamheden aan de A9 ter hoogte van Amstelveen zorgen voor geluid en trillingen. Rijkswaterstaat schrijft op haar website dat dit overdag voor hinder kan zorgen. Toch lijkt de overlast hiervan mee te vallen, bleek na een rondje door de buurt door verslaggeefster Celine Sulsters van NH Nieuws.


‘Geen gezicht’
Aan de zuidkant van de snelweg woont Benjamin Blankennagel. Vanuit zijn huis kan hij het uitkijkpunt zien dat is geplaatst door Rijkswaterstaat. Desondanks zegt hij toch dat hij de geluidshinder redelijk vindt: “Je merkt wel dat het er is, maar ik begrijp ook dat de werkzaamheden moeten gebeuren.” Blankennagel merkt op dat hij vindt dat Rijkswaterstaat het goed in de gaten houdt. Zo vertelt hij dat er een trillingsmeter en geluidsmeter in zijn tuin hangen die de hele dag aanstaan. Wel vindt hij de geluidswerende containers die er zijn geplaatst een kwaal voor het oog. Ondanks dat Rijkswaterstaat geprobeerd heeft ze aantrekkelijker te maken, blijft het volgens hem ‘geen gezicht’.

Ook ervaren de buren, die woensdagmiddag thuis zijn, weinig klachten. Iemand merkt op dat hij de auto’s die over de A9 rijden harder hoort, maar dat hij het erger had verwacht.

Niet iedereen deelt deze ervaring
Wanneer verslaggeefster Sulsters naar de noordzijde van de A9 gaat, neemt ze toch wel een omwonende waar die meer overlast ervaren. Een bewoner van de Mr. F.A. van Hallweg is goed klaar met het geluid. Hij merkt dat er een toename van het geluid en trillingen is. Desalniettemin is dit niet zijn zwaarste klacht. “Het ergste vind ik nog wel de stinkende dampen die wij hier ruiken”, zegt hij. Maar verderop in de straat herkent de vrouw zich niet in deze klachten.

Heldere communicatie
Over één ding is in ieder geval iedereen het eens: de communicatie van Rijkswaterstaat is erg helder. Omwonenden van de A9 krijgen geregeld brieven in de bus waarin wordt verteld wat ze te wachten staat.

Bron: NH Nieuws, RTVA