Welke borden tegen motorlawaai werken wel?

De bewoners van de huizen langs de Maasdijk in West Maas en Waal hebben last van brommende motoren die op de dijk rijden. De inwoners proberen al meerdere jaren de gemeente te motiveren om maatregelen te nemen die het motorlawaai zullen reduceren. Echter, met nog geen succes.

Aan het einde van vorig jaar heeft de gemeente waarschuwingsborden opgesteld waarop de tekst luidt: ‘Motorrijder pas je snelheid aan! Laat iedereen genieten! Rij in kleine groepen en pas snelheid en geluid aan.’ Toch blijken deze niet voldoende te werken. Woordvoerder Wim Iding van de Werkgroep Bestrijding Geluid stelt dat ze geen beroep doen op het volume en daarbij zijn niet alle toegangswegen tot de dijk gedekt. Hierop laat de gemeente weten dat de borden alleen op strategische plaatsen zijn aangebracht omdat zij denken dat het geen bijdrage zal leveren als er nog meer borden staan.

Werkgroep wil andere borden
Iding en werkgroep pleiten voor dezelfde borden zoals in de Gemeente Oss. Hierop staat: ‘Stop overlast snelheid en lawaai. Wilt u hier met plezier blijven rijden? Rij dan niet in grote groepen en pas uw snelheid en geluid aan.‘ De gemeente heeft deze borden in Oss als basis gebruikt, maar heeft na overleg met de politie wel de tekst aangepast. De borden op de Maasdijk zullen nog niet aangepast worden na het bezwaar van de werkgroep. De gemeente wil eerst aankijken wat het effect van de borden zal zijn als het motortoerseizoen begint. Ordehandhavers zullen het in de gaten houden, en daarbij ook de klachten van de inwoners aan de Maaskant meten. Als daaruit geen positieve resultaten blijken, gaat de gemeente verdere stappen ondernemen.

Wat kan er nog meer ?
Iding vermoed de geplaatste borden geen reductie het geluid van de motoren tot gevolg zal hebben. Daarom stimuleren ze de bewoners die geluidhinder ervaren, klachten in te dienen bij de gemeente. Ook zal de gemeente de politie inzetten op de controle van snelheid en geluid. “We moeten echter ook constateren dat motoren die voldoen aan de geluidsnormen en ook niet te hard rijden toch enorm veel lawaai kunnen maken”, aldus de zegsvrouw. “Feitelijk zouden we meer aan gedragsbeïnvloeding van de bestuurder moeten doen. Middels de geplaatste borden proberen we dat te doen.”


Gewenste oplossing: dijk dicht
“Er zijn in Nederland gemeenten die tijdens motorpiektijden wegen afsluiten. Wellicht moeten wij ook die kant op”, zegt Iding in het Brabants Dagblad. Als de borden niet helpen is volgens de gemeente dijken afsluiten voor motoren ‘de ultieme oplossing’. “Echter,” zegt de woordvoerster, “geeft dat wel het bekende waterbedeffect naar de omgeving toe. Bovendien zijn we een gemeente die recreatie en toerisme promoot en dat doe je niet met het weren van motorrijders. Het is een landelijk probleem waar nog niemand de goede oplossing in gevonden heeft.”

Bron: Brabants Dagblad