Genoeg woningisolatie voor Amsterdam Dance Event

In Amsterdam-Noord zijn steeds meer woningen bijgekomen, maar de geluidsnorm voor festivals is niet aangepast. Volgens Walther Ploos van Amstel (zelf DJ) wordt het tijd om het geluidsniveau terug te dringen en de tijden van de evenementen in te korten tot maximaal 12 uur per dag. “Tijdens heel Amsterdam Dance Event (ADE) zijn er zo’n 42 feesten bij mij in de buurt. Je creëert non-stop geluid van woensdag tot ­zaterdag.”

De organisatoren begrijpen de bezorgdheid van Ploos van Amstel, maar verzekeren dat ze niet boven de toegestane 85 decibel komen. Door apparatuur die constant het geluidsniveau meet, kunnen dj’s en geluidstechnici precies zien op hoeveel decibel ze zitten. Aangezien de nieuwe huizen in Noord zijn gebouwd met bepaalde isolatievoorschriften, zou het geluid ’s nachts geen probleem moeten vormen volgens de tijdens de rechtszaak aanwezige geluiddeskundige, schrijft Het Parool. Ploos van Amstel heeft daarna zijn zaak ingetrokken.

De dancefeesten Into the Woods, DGTL, Hangover en Soundfleet konden daarom gewoon doorgaan op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord.

400.000 bezoekers

Het jaarlijkse ADE trekt zo’n 400.000 bezoekers van over de hele wereld (aldus de site NSMBL). Wat hen betreft is het hartstikke logisch dat hier zoveel mensen op af komen. De stad ademt zo ongeveer elektronische muziek voor vijf dagen en nachten. ADE is opgesplitst in een conferentie en een festival, maar het is in principe één grote ontmoetingsplek voor mensen uit de creatieve dancemuziekindustrie. Er worden deze dagen zo’n duizend evenementen op tweehonderd locaties in Amsterdam georganiseerd.

Bronnen: Parool, NSBML