Zwaar verkeer-geluiddiffractor nog niet naar wens

De proef met het geluidsdempende systeem WhisStone ZV, beter bekend als de Zwaar-verkeer geluiddiffractor, langs de provinciale weg N223 in De Lier heeft niet het verwachte resultaat opgeleverd.

De betonnen constructie ligt sinds december 2018 over 200 tot 300 meter langs de Burgemeester Van Doornlaan (N223) bij De Lier. Er liggen twee soorten geluiddiffractor: de ‘gewone’ WhisStone die bedoeld is om het geluid van autoverkeer te dempen, en de WhisStone ZV, bedoeld voor zwaar verkeer. De normale variant had zijn werking eerder al bewezen en dient zijn doel.

Problemen zijn er met de variant voor zwaar verkeer. In een brief aan provinciale staten schrijft gedeputeerde Floor Vermeulen dat er ‘wel een kleine reductie te zien (is), maar deze is niet significant’.
Nadat deze conclusie halverwege 2019 al werd getrokken, werd de WhisStone verder ontwikkeld en getest. De resultaten daarvan vielen tegen, bevestigt een woordvoerder van de provincie bij de WOS.

Leverancier 4Silence, die begin 2018 een prijsvraag van de provincie won en daardoor mocht meewerken aan de proef, gaat de WhisStone opnieuw verder ontwikkelen.

Werking van de Whisstone

De Whisstone heeft een aantal gleuven met verschillende dieptes. De geluidsgolf scheert horizontaal over de elementen, waarbij de moleculen de gleuven in schieten. Als ze  weer omhoog komen, botsen ze met de zich horizontaal verplaatsende moleculen die daardoor omhoog afbuigen. “Langs de weg ontstaat daardoor een zogeheten ‘stille zone’ waarin het geluid van langsrijdende vrachtwagens voor het menselijk oor met de helft afneemt”, zei Bert Jan Danker van 4Silence eerder in gesprek met de WOS. Bijkomend voordeel is dat deze platen de verkeersveiligheid bevorderen omdat ze ook fungeren als bermverharding.

Bronnen: WOS, Het Hele Westland