Flinke overlast bouwlawaai A16

Tientallen bewoners langs de twee Rottekades in Rotterdam en Bergschenhoek hebben al meer dan een jaar last van de bouw van rijksweg A16 Rotterdam. Ze hebben zich nu verenigd in een nieuwe organisatie die ze ‘De Groene Hel’ hebben gedoopt.

Bert Smidt woont aan de Linker Rottekade in Rotterdam op ongeveer 100 meter van de bouwput waar straks de nieuwe A16 Rotterdam komt te liggen. Hij ergert zich groen en geel aan de overlast van het werk voor de tunnel tussen het Terbregseveld en het Lage Bergse Bos. Het is niet alleen het geluid dat hem irriteert, ook de trillingen.

Klagen bij de Groene Boog leverde Smidt tot dusverre niets op. In het AD zegt hij: ,,Het zijn allemaal aardige mensen hoor, ze doen hun uiterste best, maar we worden steeds maar weer het bos ingestuurd, of wat daar nog van over is.’’ Smidt doelt daarbij op de megakap van honderden bomen in het Lage Bergse Bos waar de weg ook doorheen gaat.

Racecircuit

Vorige week zondag was hij een jaar overlast meer dan zat en besloot tot de oprichting van een nieuwe bewonersorganisatie. ,,We noemen het De Groene Hel. Dat is de bijnaam van de Nürburgring, het racecircuit in Duitsland dat ook door het bos gaat.’’ Het is bovendien een knipoog richting de bouwers, aannemerscombinatie De Groene Boog die de weg samen met Rijkswaterstaat aanlegt.

De bewoners willen een oplossing. ,,Want we weten dat dit nog wel drie maanden gaat duren. En die damwanden moeten er straks toch ook weer uit.’’

Jammer

De Groene Boog en Rijkswaterstaat vinden het ‘jammer’ dat een (groot) deel van de bewoners zich niet gehoord voelt. ,,We realiseren ons dat het werk aan de tunnel voor overlast zorgt en veel van omwonenden vraagt, zeker bij het aanbrengen van damwanden. Het gevoel van overlast wordt nog eens versterkt doordat tijdens de lockdown een groot deel van de mensen noodgedwongen thuis werkt of lessen volgt.”

U kunt het hele artikel hier lezen in het AD.