Ambitieus plan metamorfose Hofplein

Om het lawaai van de piepende trams op het Hofplein in Rotterdam aan te pakken, adviseren geluidsonderzoekers het plein om te toveren tot een groen wandelgebied. Naast het geluid hebben de inwoners van Rotterdam ook vaak last van de chaos, de drukte en de onrust.

Om het advies op te volgen heeft de stad 20 miljoen euro uitgetrokken om het plein de komende jaren te verbouwen. Zo kunnen ze van het Hofplein een fijne flaneerplek maken. Er lagen al plannen om de auto minder dominant te maken. Nu moet het er wat de gemeente betreft niet alleen aantrekkelijker uit gaan zien, het moet er ook beter klinken. Want alleen dan ga je er graag heen, is de gedachte.

De trams, die negentig keer per uur over het Hofplein rijden, blijken de grootste ergernis van de Rotterdammers. Het snerpende booggeluid van de trams ontstond toen de rails eind 2019 werden vervangen. Zelfs de speciale smeerinstallatie die de RET heeft geplaatst, helpt niet. Een andere oplossing heeft de RET op dit moment niet. Ook de onderzoekers hebben dit opgemerkt en pleiten voor minischermen naast de rails, absorberende matten of een lagere snelheid. Over het laatste heeft de gemeente al aangegeven dat dit geen probleem is.

Tramgeluiden kunnen ook worden gemaskeerd door klaterend water of ruisende bomen. Daarom is er voorgesteld om volwassen bomen op het Hofplein te planten. Deze moeten in de winter ook hun blad behouden. Daarnaast kan de fontein een meter worden opgetild, zodat deze niet zo hoog hoeft te spuiten en geen mensen nat maakt.

Een andere mogelijkheid is om de trams niet meer over het Hofplein te laten rijden, maar ze door te laten steken naar Rotterdam Centraal.

Bronnen: AD (1), AD (2), Spoorpro