‘Geluidsribbels’ tegen grondgeluid Schiphol

Bij de start maken vliegtuigen een laag rommelend geluid, ook wel grondgeluid genoemd. Hiervan hebben de bewoners van Hoofddorp-Noord sinds de opening van de Polderbaan in 2003 last. Maar daar heeft TNO iets voor uitgevonden: geluidsribbels.

Geluidsribbels zijn wigvormige heuvels die door hun schuine vlakken de geluidsgolven naar boven weerkaatsen. De geluidsribbels zijn 3 meter hoog: 2 meter boven het maaiveld en 1 meter daaronder.

Voor het aanleggen van geluidsribbels is eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe het grondgeluid in Badhoevedorp waarneembaar is. Voorafgaand aan de implementatie van de geluidsribbels bij Hoofddorp-Noord is bijvoorbeeld veel data verzameld over het grondgeluid via speciale NOMOS-meetpunten voor laagfrequent geluid in Hoofddorp Landleeuw en Hoofddorp Allegondahoeve. Bij Badhoevedorp zal Schiphol eerst een onderzoek naar grondgeluid gaan doen om tot de juiste maatregel te komen.

Het onderzoek naar grondgeluid in Badhoevedorp is een nieuwe actie. Ook wordt bekeken welke aanvullende maatregelen tegen grondgeluid er kunnen worden genomen in de wijk Vrijschot-Noord in Hoofddorp, naast de geluidsribbels die er al liggen.

De ribbels vormen een bijzonder landschap, dat is ontworpen door H+N+S landschapsarchitecten. Men kan er nu zelfs recreëren. En het belangrijkste: door de strategische ligging van de geluidsribbels is de overlast door grondgeluid verminderd. Tijdens het recreëren kom je twee kunstwerken van kunstenaar Paul de Kort over geluid tegen. Zo is er het ‘Luisterend Oor’, een parabolische schotel die op twee piramides rust. Ga je in het brandpunt van deze parabool staan, dan kan je luisteren naar de omgevingsgeluiden. Daarnaast heb je een ruitvormige vijver waar je met golfmechaniek zelf ribbelpatronen in het water kunt maken.

Bronnen: Schiphol, Omgevingsraad Schiphol