BAM legt stil- en volledig emissieloos asfalt aan

Gouda, 22 december 2022 –  De eerste emissieloze grote asfaltset van BAM Infra Nederland is compleet. De set is vlak voor het einde van het jaar voor het eerst ingezet in Nunspeet. Daarmee heeft BAM Infra het in 2018 aangekondigde streven behaald om eind 2022 een emissieloze grote asfaltset op de weg te hebben staan.

Team emissieloze asfaltset

De complete materieelset om te asfalteren bestaat uit een elektrische wals, elektrische asfaltspreidmachine, elektrische tandemtrilwals, elektrische kleine wals, hybride kleefauto en een elektrische keet. Op jaarbasis wordt hiermee ruim 200.000 kilogram CO₂ en zo’n 250.000 gram stikstofoxide bespaart. Met deze asfaltset levert BAM een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van hun opdrachtgevers door schoner te bouwen. En het is natuurlijk een stuk stiller.

Drie nieuwe bouwmachines maken asfaltset compleet

BAM Infra zet de elektrische keet (december 2018), elektrische wals (april 2020) en elektrische asfaltspreidmachine (januari 2022) al in tijdens asfalteerwerkzaamheden. Door toevoeging van de elektrische tandemtrilwals, elektrische kleine wals en hybride kleefauto is hun emissieloze grote asfaltset compleet. Vanaf nu kan het bedrijf volledig emissieloos asfalteren op snelwegen, provinciale wegen en ook binnenstedelijk.  

Minder CO2- en stikstofuitstoot in de bouw

Met de inzet van de emissieloze grote asfaltset is er een besparing van zo’n 275 tot 200 liter diesel per dag. Dit komt neer op een reductie van ruim 200.000 kilogram CO₂ en ruim 250.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Naast de emissievoordelen maken de duurzame bouwmachines ook nog eens aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines. 

Primeur voor tandemtrilwals en kleefauto

Bijzonder in de emissieloze asfaltset zijn de tandemtrilwals en de hybride kleefauto. Samen met New Electric is het gelukt om de eerste tandemtrilwals (DV 70-NE) in de 8 ton klasse als elektrische versie te ontwikkelen. Ook de hybride kleefauto (Scania PHEV) is als hybride versie de eerste in zijn soort. Deze ontwikkeling is tot stand gekomen door een samenwerking met Burtec.

Duurzaamheid als strategische pijler

Duurzaamheid is één van de centrale thema’s in BAM’s strategie ‘Building a sustainable tomorrow’, naast digitalisering en industrialisatie. Daarom zoekt het bedrijf continu naar mogelijkheden om een positieve milieu-impact te maken op de omgeving en te bouwen aan een duurzamer Nederland. Door het verduurzamen van het materieel en door te zoeken naar mogelijkheden om materialen te hergebruiken of grondstoffen te vervangen door duurzamer alternatieven. Verduurzamen wordt samen met partners en opdrachtgevers gedaan om niet alleen hun eigen projecten, maar de hele keten te verduurzamen.

Bron: BAM