Basgeluid festivalnorm Arnhem verscherpt

Om de overlast van festivals voor omwonenden te verminderen, heeft gemeente Arnhem een nieuw evenementenbeleid. In dit beleid zijn de regels voor grote festivalorganisatoren strenger gemaakt.

Voorbeelden van festivals die in Arnhem worden gehouden zijn Karren Maar, Free Your Mind, Coupe des Tempeliers en ASM Festival. Vorig jaar resulteerde deze evenementen in 815 meldingen wegens geluidsoverlast bij de gemeente. Dat was een record. Toen al werkte de gemeente aan een nieuw beleid, aangezien het beleid volgens hen wat verouderd was. Dit kwam namelijk uit 2010.

In het nieuwe beleid worden zowel ‘reguliere’ decibellen (dB(A)) gebruikt, als decibellen waarbij lage bastonen extra zwaar meetellen (dB(C)). Eerder was het toegestaan dat er bij de meest nabij gelegen woninggevel 100 dB(C) gemeten werd, maar dit is aangepast naar 95 dB(C). Geluidsdeskundige Erik Roelofsen zegt hierover bij de Gelderlander het volgende: “Het is een forse vermindering. Dit is goed nieuws voor omwonenden én festivalgangers. Het bijzondere van lage tonen is dat ze vaak heel ver nog hoorbaar zijn terwijl je op een festival weinig verschil zal merken. De impact voor omwonenden kan wel aanzienlijk zijn.” Daarbij geeft de gemeente aan dat sommige festivals sowieso al minder dan 100 dB(C) creëerden.

Bron: de Gelderlander