Bewoners Dorst blij met langzamere treinen

De eerste reacties op de proef van ProRail met treinen die langzamer rijden, zijn positief, schrijven Omroep Brabant en BN De Stem. De treinen rijden 115 in plaats van 140 km/uur. ,,Je merkt echt verschil.” Rijen Trilt wil echter langer de tijd nemen om een oordeel te vellen.

TRAXX locomotief

De problemen worden veroorzaakt door het geluid van reizigerstreinen met een zogeheten TRAXX-locomotief en betonnen overwegen. ProRail heeft nog geen oplossing kunnen bedenken. Er zijn wel proeven gedaan met een kunststof wig die tussen de spoorrail en de dwarsligger werd geschoven, maar dat had te weinig effect.

De komende drie maanden wordt er niet alleen minder hard gereden, maar wordt er ook gekeken naar de ondergrond. Zo wordt onderzocht of een overweg met een ander rubberachtig materiaal beter uitpakt. Verder zal worden bekeken of een soort schuim tussen de ballaststenen helpt. Hierdoor zou de bodemspanning onder het grind lager moeten worden. Als derde maatregel wordt ingezet op een soort ‘kussentjes’ onder de dwarsliggers.

Rustig geslapen

Hoewel het verschil (volgens de rekenmethode SRM-1) niet meer dan 2 dB is, heeft Dion van der Sanden van Dorpsplatform Dorst heeft heerlijk geslapen. In BN De Stem zegt hij ,,Ik werd zondagochtend wakker en besefte dat er geen treinlawaai was geweest. Het is natuurlijk pas een eerste reactie, maar ik merk nu al een flink verschil in geluid en trillingen. Het is toch wel een verrassing dat je nu al zo snel resultaat merkt. Maar goed de proef duurt nog drie maanden. De gemeente verricht metingen. Dat is mooi, want dan kunnen we straks zien of het echt verschil maakt.”

Gevolgen voor dienstregeling
Tijdens de proefperiode gaat de Nederlandse Spoorwegen (NS) omwonenden vragen hoe het langzamer rijden hen bevalt. Ook gaan ze onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de dienstregeling. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn gemeenten en bewoners betrokken geweest bij de plannen. Ook zijn bewoners schriftelijk geïnformeerd en waren er bijeenkomsten voor omwonenden in Dorst, Oisterwijk en Rijen.

Als de maatregelen blijken te helpen, wil ProRail die vanaf het voorjaar vaker gaan toepassen.

Bronnen: Omroep Brabant, BN De Stem