Bewoners Utrecht willen discussie geluidoverlast

In januari wordt er een politiek café georganiseerd door een groep bewoners van de binnenstad van Utrecht, dit om het gesprek over geluidsoverlast te beginnen. Ook is de groep een enquête gestart. Bij geluidoverlast in de binnenstad wordt vooral aan het nachtleven gedacht, maar de belangengroep Binnenstad030 zegt dat de geluidproductie van het verkeer ook een grote rol speelt.

Verkeersoverlast

Ondanks dat het politiek café gericht is op de geluidsoverlast in de binnenstad, zegt Frank van Eijkern van Binnenstad030 dat het de gehele stad iets aangaat. Hij duidt op een onderzoek uit oktober waaruit bleek dat 91.000 woningen in Utrecht te maken hebben met geluidsoverlast van het verkeer. Met de enquête die de belangengroep heeft gemaakt willen ze te weten komen in welke mate de overlast speelt. Volgens Van Eijkern zullen elektrische voertuigen dit nog niet oplossen, omdat de overstap daarnaartoe te langzaam gaat.

Op dit moment werkt de gemeente aan het Actieplan Geluid wat in 2024 klaar moet zijn. Hierin staan verschillende maatregelen die de geluidsoverlast door verkeer zal aanpakken.

Het nachtleven

Naast de overlast van het verkeer, is er dus ook nog geluidproductie door het nachtleven. Van Eijkern zegt dat het aan de ene kant normaal is dat er enige overlast is in de binnenstad, maar dat dit niet de normen moet overschrijden. Dit levert namelijk gezondheidsschade op. Als voorbeeld geeft hij de Nobelstraat, waar volgens hem de geluidsoverlast de afgelopen jaren van het uitgaanspubliek flink is toegenomen. De enquête en het politiek café hoopt Binnenstad030 het gesprek hierover te starten.

Bron: duic.nl, binnenstad030