Grondgeluid Schiphol belemmert woningbouw ook

Doordat de A9 is verlegd bij Badhoevedorp, is er ruimte vrijgekomen waar de gemeente Haarlemmermeer nu woningen wil gaan bouwen. Bij het onderzoek blijkt te weinig rekening te zijn gehouden met plekken op Schiphol waar door proefdraaien (testen van de motoren) veel grondlawaai door vliegtoestellen wordt gemaakt. Hieronder staat in algemene woorden waar het knelt, in de jurisprudentie van deze maand staat een uitgebreide technische en juridische verhandeling over bronvermogens, zichthoeken en meetmethoden.

Het zullen zevenhonderd woningen zijn die in de buurt van Schiphol moeten komen te liggen. Nieuwe bouwwijzen zouden overlast van grondgeluid en het proefdraaien van vliegtuigen beperken. Echter zegt KLM dat de berekeningen die hiervoor zijn gemaakt gebrekkig blijken te zijn.

De Raad van State stuurde daarom de plannen voor de nieuwe woningen terug. Daarop liet de gemeente Haarlemmermeer opnieuw onderzoek doen naar de verwachte geluidproductie door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en ingenieursbureau HaskoningDHV.

Raad van State weigert

Nu heeft de Raad van State beoordeeld dat de nieuwe berekeningen wederom gebrekkig blijken te zijn. Bij het nieuwe onderzoek blijkt te weinig rekening te zijn gehouden met de afstand tussen Schuilhoeve en de plekken waar veel grondlawaai door vliegtoestellen wordt gemaakt. KLM test de motoren van vliegtuigen na onderhoud wat ongeveer hetzelfde geluid maakt als een opstijgend vliegtuig. Daarnaast vinden de rechters de veronderstelling dat het Corendon Hotel en het talud van de A9 het geluid voldoende afweren niet bewezen. Hierom heeft de Raad van State de bouwplannen weer afgewezen.

Wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer is erg teleurgesteld met de uitspraak. Hij wil de bouwplannen eventueel op een gewijzigde manier uitvoeren. Hij zegt dat het industrielawaai en grondgeluid bij de woningbouw in Schuilhoeve een belangrijk punt is. Daarom zijn er in het bestemmingsplan uitgebreide aandachtspunten over dit onderwerp.

Eerder bleek de bouw van 4500 studentenwoningen in Amstelveen Kronenburg al gestopt te zijn vanwege de geluidproductie van het vliegverkeer van Schiphol. Tevens worden ook andere bouwplannen verhinderd door het luchtvaartgeluid. Dus, de bouw van duizenden nieuwbouwwoningen zal niet doorgaan door de geluidsregels rondom Schiphol.

Bron: Het Parool, NHnieuws