Tikfout zet windmolens Everdingen op losse schroeven

Bewoners van Vijfheerenlanden belemmeren de komst van nieuwe windmolens. Eerst waren ze niet van plan om dit te dwarsbomen, maar ze ontdekten een fout in het onderzoek naar de plaatsing van de windturbines. Aldus, loopt het project wederom vertraging op.

Rapport fouten

In het onderzoek van onderzoeksbureau Antea bleek dat de strook tussen Hagestein en Everdingen een goede plek zou zijn voor windmolens. Dat was geen verassing, want er staan al drie windmolens. Een groep van omwonenden liet weten dat ze niet meteen het project willen blokkeren. Echter, dit was voordat ze het onderzoeksrapport te zien kregen. Volgens een aantal omwonenden bleken een aantal cijfers niet te kloppen, zoals de nummers van het aantal woningen, slagschaduw en geluid. De gemeente werd gecontacteerd en het bleek dat bij het overzetten enkele gegevens op een of andere manier verkeerd in het rapport zijn gekomen. “Bij het overzetten van documenten is het net scheef gegaan”, aldus een gemeentewoordvoerder op RTV Utrecht.

De gemeente Vijfheerenlanden liep al achter met haar plannen. Vóór 1 december zouden alle gemeenten de provincie Utrecht moeten hebben ingelicht wat de plannen zijn voor het behalen van de regionale klimaatdoelen. Door deze typefout gaat het nog langer duren voordat er een besluit wordt genomen. Daarbij komt ook nog dat de meerderheid van de gemeente tegen het plaatsen van windmolens is, en zich liever wil richten op zonnepanelen.

Wat nu?

Het onderzoeksbureau Antea gaat de fouten uit het project herstellen. Dit zorgt er wel voor dat de besluitvorming weer vertraagd wordt. Totdat het rapport kloppend wordt gemaakt, kan er namelijk geen besluit gemaakt worden. De provincie Utrecht is al ingelicht en verwacht eind december een nieuw rapportage.

Bron: RTVUtrecht, Het Kontakt