Nieuwegein maakt muziek van kabaal van heien

In de binnenstad van Nieuwegein, genaamd City, zijn ze volop aan het bouwen. Tussen de huizen en het stadhuis zijn ze begonnen met de bouw van CityPromenade. Het inslaan van heipalen gaat niet zonder enig geluidproductie en daar heeft de stad een leuke actie voor bedacht: de optie om het hei-geluid de basis te laten zijn voor muziek naar keuze.

Hoe het werkt

Omwonenden of bezoekers kunnen via de site hetnieuweleefritme.nl of via de QR-code op borden bij de bouwplaats naar de tool. Hier kies je één van de vier muziekstijlen. Daarna tik je op het ritme van het heien. De tool neemt dit ritme op in de muziek die het dan afspeelt. Guus Govert, gebiedsmanager van City Nieuwegein, is aangenaam verrast. Hij zegt dat het begon als een idee die het misschien wat aangenamer zou maken, maar dat het zich ontplooid heeft tot hele mooie muziekstukken.

Nieuwe campagne van City Nieuwegein

De muziektool is onderdeel van de campagne: het nieuwe leefritme van de stad. Deze campagne is bedoelt om te laten zien waar de stad naar toe werkt met deze huidige situatie. Govert zegt dat ze realiseren dat bouwen in de binnenstad het geduld vraagt bij sommige bewoners die er al wonen. Daarom bouwen ze intensief, maar zo kort mogelijk. De campagne zou hier ook bij moeten helpen. Overal in de binnenstad is deze campagne te zien op borden. Ze zijn te herkennen aan de gele kleur met een ludieke tekst erop.

Een duurzamere binnenstad

City is van plan om de komende jaren flink te vernieuwen. De binnenstad van Nieuwegein wordt groener en duurzamer en de ambitie is om het de duurzaamste binnenstad van Nederland te laten worden. Omdat de stad blijft groeien, willen ze verdichten. Zo blijft er in de omliggende wijken meer groen over. Er komen nieuwe woningen, een modern OV-knooppunt en nieuwe loop- en fietsroutes.

Bron: pen.nl, RTVUtrecht