Bezorgdheid Eindhoven om extra treinen

In het staddeel Tongelre in Eindhoven maken de inwoners zich al jaren druk over geluidsoverlast, trillingen en treinen die gevaarlijke stoffen vervoeren. Nu het eruit ziet dat er meer treinen door Eindhoven gaan rijden, maken de inwoners zich alleen maar meer zorgen.

De treinen die door het stadsdeel razen, creëren trillingen voor veel huishoudens die dichtbij het spoor wonen. “Ik tril in bed als er een trein voorbijkomt. Er rijden hier steeds meer treinen”, zegt een bewoner tegen Studio040. Een andere zegt: “Ik heb inmiddels dempertjes gekocht, die ik onder mijn bed leg.”

De gemeente lobbyde al eerder in Den Haag met gevelisolatie als resultaat. Dit helpt echter niet tegen de trillingen, die in sommige huizen zelfs scheuren laten ontstaan.

Nu het treinverkeer rond Eindhoven flink gaat uitbreiden met onder andere een vrije kruising, vrezen de omwonenden meer overlast. Eén van de bewoners zegt bij Studio040: “Mooie plannen, maar er wordt te weinig rekening gehouden met de leefbaarheid hier in de buurt.” Daarnaast verteld een andere buurtbewoner het volgende: “Ook de drukte heeft impact. Spoorbomen gaan dicht, files in de spits. En dat heeft ook weer gevolgen voor de aanrijtijden van hulpdiensten.

Ook in de gemeenteraad is het onrustig over dit onderwerp. “Mensen slapen slecht. De gemeente moet in gesprek met de bewoners”, zegt CDA-raadslid Miriam Frosi. Tjeerd Ritmeester van de PvdA vraagt zich daarbij af: “Het lukt nu al niet goed om bewoners bij de ontwikkelingen te betrekken. Hoe moet dat wel gaan lukken als er straks veel meer treinen gaan rijden?” Volgens ProRail, NS en wethouder Mobiliteit Monique Esselbrugge vergroten de plannen juist de leefbaarheid. Ze zei bij SpoorPro: ““Het eerlijke verhaal is dat de spooroverlast niet op korte termijn zal worden opgelost.” Bij Studio040 vertelde ze: “Er komen gesprekken met bewoners, ook over hoe die vrije kruising eruit moet komen te zien. De trillingen willen we uiteindelijk sterk verminderen. We gaan ons echt hard maken om de problemen op te lossen, samen met ProRail en het Rijk.”

Bronnen: Studio040, SpoorPro