Kamervragen: uitstel geluidschermen Coenbrug

Nadat omwonenden 20 jaar last hebben gehad van geluidsoverlast en overlast van fijnstof, zou dit jaar de Zaanse Coenbrug eindelijk worden aangepakt. Maar demissionair minister Mark Harbers verbrak zijn eerdere belofte, waardoor er nog zes jaar gewacht kan worden op de maatregelen. Gemeente Zaandam had al twee miljoen euro gereserveerd voor hogere geluidsschermen.

“Er is snel een oplossing nodig voor de grote overlast die omwonenden ervaren door het verkeersgeluid en de fijnstof die de auto’s uitstoten”, zegt Habtamu de Hoop, Tweede Kamerlid GroenLinks-PvdA, in een reactie tegen NH Nieuws. “De geluidsschermen kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de overlast. De weigering van de (demissionair, red.) minister heeft ons teleurgesteld. Daarom hebben wij vragen gesteld en hopen dat de minister zo snel mogelijk alsnog besluit om de overlast voor omwonenden aan te pakken.”  

“We zijn onderhand radeloos”, zegt David Sluis die namens de Werkgroep A8 opkomt voor de bewoners tegen NH Nieuws. “Er is van alles beloofd en nooit uitgevoerd, het voelt alsof je in een bananenrepubliek leeft. Het eerste onderzoek naar het bonken van de Coenbrug stamt al uit 1999, nadat bewoners in 1995 hadden geklaagd.” Volgens hem is het aan de gemeente om beter te onderhandelen met Rijkswaterstaat en Harbers.

Een woordvoerder vertelt namens een teleurgestelde gemeente Zaandam bij NH Nieuws het volgende: “De staat van de Coenbrug is zorgelijk voor het college en wij zullen blijven aandringen bij het Rijk op het terugdringen van de overlast en een beschikbare en betrouwbare brug. Naar aanleiding van de brief van Harbers hebben we gesprekken gevoerd met Rijkswaterstaat om te kijken welke maatregelen we kunnen nemen om ervoor te zorgen dat de geluidsoverlast en fijnstof afneemt. We trekken hierin samen op met de Werkgroep A8. De wethouder neemt deze kwestie zeer serieus.”

Een andere oplossing tegen het geluid, zou het verlagen van de snelheid zijn naar 80 kilometer per uur. Hiermee wil Harbers echter niet instemmen. Er ligt namelijk al stil asfalt en de A8 zal komende jaren aan alle wetten en eisen rond geluid voldoen.

Bron: NH Nieuws, Zaanstad Nieuws