Boswal of betonnen geluidsmuur om transportbedrijf?

Handelsbedrijf Krans in Assen wil een metershoge betonnen muur plaatsen om zo geluidsoverlast te voorkomen. De buren zijn het hier echter niet mee eens. Voor de muur van vier en een half meter hoog en tachtig meter lang kreeg het bedrijf eind januari een vergunning. Om verkeersafzettingen te regelen rijden er vaak vrachtwagens weg met materiaal. Dit zorgt, vooral ’s nachts, voor overlast.

“We zijn inmiddels al meer dan een half jaar met deze geluidsmuur bezig. Al die tijd hebben we moeten wachten op de gemeentelijke beslissing of deze muur kon doorgaan”, zei directeur Martin Krans bij RTV Drenthe. Het bedrijf heeft haast met de bouw, omdat de bouwkosten blijven stijgen. Daarom wilden ze al beginnen met de bouw voordat de zes weken voor bezwaar over zijn. Het risico voor een mogelijke rechtszaak wilde het bedrijf accepteren totdat ze werden gebeld door de gemeente.

Buurtbewoner Jack Frieling legt bij RTV Drenthe uit waarom de buren bezwaar hebben. “Het uitzicht wordt straks verpest met zo’n hoge geluidsmuur. Het licht wordt met zo’n hoog gevaarte uit onze woningen ontnomen. Ik snap dat Krans iets tegen de geluidsoverlast moet doen, maar niet op deze manier.”

Twee jaar geleden begon de spanning tussen het bedrijf en de buren op te lopen. Krans kocht een groenstrook van de gemeente om de opslag uit te bereiden. Toen hij de struiken weg haalde, stonden de buren snel voor de deur. Deze wilden de oude boswal terug om zo overlast tegen te gaan. Hierna moest de gemeente toegeven dat ze het stuk grond nooit hadden mogen verkopen.

Hoewel de gemeente vijf meter van de strook terug wil kopen, zijn directeuren Martin en Lucien Krans hier niet toe bereid. “Aan slechts vijf meter hebben we niets. En alles is nu ook weer mooi groen, en nog veel netter dan de wildernis die er jaren stond,” geven ze aan bij RTV Drenthe.

Door het gedoe is nu naar boven gekomen dat het bedrijf de geluidnormen uit de milieuvergunning overschrijd. Als dit niet wordt opgelost, moet het bedrijf van de gemeente weg. Volgens Martin Krans is een geluidsmuur de oplossing. In de muur zou wel een gat van tien meter breed moeten komen om de aanhangers achter de muur te kunnen zetten. Hiernaast praten de directeurs met de gemeente over een bedrijfsverplaatsing naar een nieuw bedrijventerrein in Assen-Zuid. Dit ziet het bedrijf echt niet helemaal zitten: “We zaten hier altijd prima, tot het gelazer over de groenstrook. En zomaar het hele bedrijf verhuizen moet wel betaalbaar zijn voor ons. Met de huidige bouwprijzen en materiaalkosten worden de offertes die we voor nieuwbouw laten maken steeds duurder. Wij waren al geholpen met de groenstrook erbij, niet wetend wat er allemaal achterweg zou komen.” De buren zien dit wel als de oplossing. “Zo’n bedrijf hoort hier eigenlijk niet bij een woonwijk te zitten. Ze groeien hier uit hun voegen. Ik snap Krans aan de ene kant ook wel, dat je als ondernemer niet zomaar een nieuwe bedrijfshal kan bouwen. Maar als het aan ons ligt komen gemeente en bedrijf er snel uit”, geeft buurtbewoner Frieling aan bij RTV Oost.

Bron: RTV Drenthe