Cafe boort gat in muur na dwangsom

Dwangsom na dwangsom vanwege geluidsoverlast ontving Kroegbaas Gerbert – ‘Kappie’ – Doornwaard van Kappie’s Café in Elburg. Dit, terwijl hij niet kwaadwillend was: hij isoleerde de muren, draaide de volumeknop omlaag en boorde zelfs een enorm gat in de muur

Kappie moet zich houden aan de geluidsnorm van 25 decibel . „Als café krijg je een toeslag van 10 decibel”, legde hij uit bij de Stentor. „Als ik me daaraan houd, kun je de muziek bijna niet meer horen.” Zijn directe buurman kreeg in 2003 een vergunning voor een aanbouw, waardoor zijn slaapkamer direct naast het café kwam te liggen. „De gemeente zou uitzoeken of die vergunning verleend had moeten worden. Dat gebeurt niet. Als het gebouwd was zoals had gemoeten, had ik die geluidsnorm nooit overschreden en geen boetes ontvangen.” Om dit zelf te onderzoeken, boorde hij een gat in de muur. „Wat denk je wat? Ja hoor, die kamer zit tegen mijn café aan!’’ Kappie vindt dat zijn buurman hiervoor geen vergunning had moeten kunnen krijgen en schakelde een jurist in.

In een bouwrapport uit 2015 bleek te staan dat de ‘scheidingsmuur direct als binnenmuur van de slaapkamer is gebruikt’. Daarbij staat vermeld dat klachten dan ook niet te verhalen zijn ‘of aan te wijzen naar de inrichtingshouders van het café’. „Dus Kappie’s Café heeft voor niks kosten gemaakt om zijn muur open te breken terwijl al bij een eerder bezwaar van een vorige uitbater een heel rapport zit met foto’s van de situatie,” vertelt Kappie aan de Stentor. Zijn jurist heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente. Hierin wordt gevraagd of Elburg wil onderzoeken of men zich destijds bij de bouw aan de bouwvergunning heeft gebouwen of dat de gemeente wil uitzoeken hoeveel geluid het café zou mogen produceren als men zich aan de vergunning had gehouden en dit als geluidsruimte wil respecteren. De gemeente heeft dit afgewezen, waarop weer bezwaar is gemaakt. Het ligt nu bij de bezwaarschriftencommissie.

Bron: de Stentor