China Lights festival moet verhuizen

Het jaarlijks terugkerende Chinese lichtsculpturenfestival ‘China Lights’ in Emmen dat jaarlijks 50.000 tot 60.000 bezoekers trekt, keert voorlopig niet meer terug naar de oude dierentuin. Het mag vanaf volgend jaar alleen nog met heel zachte muziek worden gehouden en dat ziet de organisatie niet zitten.

Het festival opgeven willen de initiatiefnemers, oud-dierentuindirecteur Henk Hiddingh en Jannet Westebring, echter niet. Ze hebben goede hoop op een andere plek, waar ze verder niet meer over kunnen zeggen dan dat het overdekt en in de gemeente Emmen is. Voor het jaar erop steken ze hun licht op bij andere gemeenten.

Maximaal 16 dagen

Een echtpaar dat in de buurt woont, klaagde bij de gemeente. De echtelieden ervaren overlast van onder meer het geluid. De gemeente geeft hen, na een advies van de bezwarencommissie, gelijk. Het vergunde geluidsniveau, zo is het oordeel, is maar acceptabel voor maximaal 16 dagen. China Lights duurt echter drie maanden, waardoor er volgens de gemeente geen goed woon- en leefklimaat meer is voor de klagers.

Al met al komt het erop neer dat China Lights nog wel mag worden gehouden, maar dan met veel zachtere muziek of alleen akoestische. Ook mag er het gros van de tijd geen alcohol worden verkocht. Het echtpaar had erop gewezen dat de alcoholontheffing volgens het geldende beleid maar voor twaalf dagen afgegeven had mogen worden.

Hiddingh: ,,Die alcohol interesseert ons niet zoveel. We schonken alleen glühwein. Als dat niet meer mag, dan doen we het niet. Maar alleen akoestische muziek is niets voor ons festival. En bezoekers een koptelefoontje geven, zoals de gemeente oppert, ook niet. Dan moeten we duizenden koptelefoontjes geven en innemen.’’

Liever had Hiddingh een meer coöperatieve houding van de gemeente gezien. “Het liefst willen we ook binnenlocaties betrekken bij China Lights. In het park staat voldoende leeg, zoals de stadsboerderij en de oude Americasa. Daar hadden we graag tijdelijk gebruik van willen maken. We hebben de laatste editie ook met slecht weer te maken gehad, dus dat was een uitkomst geweest. Het zou ook qua geluid schelen. Maar als de gemeente daar zo lang over aarzelt, dan kunnen we daar niets mee.”

Bronnen: Dagblad van het Noorden, RTV Drenthe