Tennisclubs overwegen verhuizing om padel

Strenge geluidsregels maakt het voor veel tennisverenigingen onmogelijk om padelbanen aan te leggen. En daar balen ze flink van, omdat de sport voor veel nieuwe en ook jongere leden zorgt. Er zijn zelfs tennisclubs die daarom een verhuizing overwegen naar een plek waar het wel kan.

Zo zijn er in West-Friesland inmiddels tien locaties waar padel gespeeld kan worden, op in totaal 40 banen. En clubs die het niet hebben, willen het over het algemeen wel heel graag. “Wat je ziet, is dat veel clubs die ambitie hebben. Zeker vier op de tien clubs waar nog geen padel is, wil het wel heel graag”, aldus Frank Neering van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) in NH Nieuws.

Zo wilde ook Tennisvereniging Swaegh een padelbaan. “We waren al heel ver met een plan voor drie padelbanen. We hadden een stuk grond op het oog, offertes opgevraagd en plannen ingediend bij de gemeente. Maar uit geluidsonderzoek bleek dat we te dicht op de omliggende woningen zitten: 75 meter, terwijl de vuistregel 200 meter is”, vertelt voorzitter Guido Mantel. En daarmee kon de stekker gelijk uit de padelambitie van de club. Diverse andere verenigingen in de regio hadden hetzelfde probleem.

Verhuizen

Een verhuizing is een mogelijke oplossing. “Op termijn kijken we daar zeker naar. Bijvoorbeeld naar de locatie waar nu ook de handbalvereniging zit.” Hetzelfde is te horen bij T.C. Westerkogge uit Avenhorn. Daar is het de komst van een nieuwbouwwijk die de padelplannen blokkeren.  “Er lopen fusiegesprekken met TV Apollo uit de Goorn. En daar hoort wat ons betreft ook een nieuw park met padelbanen bij”, vertelt voorzitter Hans Bakker. 

Een oplossing zou eventueel ook nog bijvoorbeeld een geluidswand kunnen zijn om het geluid in de omgeving te dempen. Maar daarover zijn de clubs wel eensgezind. Het is duur en bovendien moet daar een vergunning voor worden aangevraagd bij de gemeente. Daardoor is het ook onzeker is of een wand er ook echt kan komen.

Stillere rackets

In Werkendam, bij Dordrecht, heeft het bestuur besloten om geluidsarme rackets verplicht te stellen. “We hebben een geluidsonderzoek laten doen en dit besproken met een Mediator en een afvaardiging van de bezwaarmakers/omwonenden. Daar is uit voortgekomen dat we een overeenkomst gaan sluiten waarin we het gebruik van geluidsarme Padel rackets verplicht gaan stellen. Deze rackets zijn volop te koop en niet veel duurder dan een ‘gewoon’ Padel racket”, schrijft het bestuur van T.V. Werkendam op haar website.

Bronnen: NH Nieuws, T.V. Werkendam