De Blesse wil luidere klinkers in plaats van asfalt

Stille klinkers vindt de gemeente niet duurzaam genoeg

In het Friese De Blesse willen ze liever sfeervolle straatklinkers in plaats van stille betonklinkers. Het extra verkeersgeluid? Daar moeten de inwoners maar mee leven.

Door het afwaarderen van de voormalige provinciale weg naar een dorpsstraat en met de maatregelen die het verkeer zullen afremmen, komt een droom, die al tientallenjaren in De Blesse leeft, uit. Er komen plateaus, de weg ‘verspringt’ enkele keren en het geheel moet er dorpser uit gaan zien door onder meer het asfalt te vervangen door gebakken straatklinkers.

Echter, een aantal bewoners vreesden bij de inspraakronde, dat er geluidsoverlast zou ontstaan door de straatklinkers. Ook is dit uit onderzoek gebleken. Dit vinden zij onnodig, aangezien er geluidsarme alternatieven zijn. Het geluid wordt voor sommige woningen zelfs harder, tot wel een toename van 2,5 decibel. Dit is hoger dan volgens de Wet Geluidshinder is toegestaan, constateert de gemeente Weststellingwerf. Maar, omdat sprake is van een dertig kilometerzone, is deze wet niet van toepassing. De gemeente vindt bovendien verkeersveiligheid, duurzaamheid en een dorpse uitstraling belangrijker. Ook de, als alternatief bekeken geluidsarme betonklinkers, kregen niet de voorkeur: ze geven minder een ‘dorps karakter’ en zijn minder duurzaam.

De bewoners van De Blesse zijn het niet eens. Sommigen hadden liever het asfalt, dat er eerder lag, gezien. Anderen hebben toch al last van het grote landbouwverkeer dat soms langs raast. Zij hopen dat het nu een andere weg zal kiezen.

Bron: Leeuwarder Courant