Verzet tegen nieuw studentencomplex met binnentuin

Over het geluid, dat de komst van drie gebouwen met 264 studentenkamer nabij het seniorencomplex mogelijk maakt, zijn de bewoners van het Wageningse appartementengebouw Costerstaete bezorgd. Daarom gingen bij de Raad van State in Den Haag gemeente Wageningen en de 49 eigenaren in discussie. Dát er studenten komen wonen vinden ze prima, alleen het aantal vinden ze erg hoog. De gemeente zou namelijk eerst 100 tot 200 studenten op die plek willlen vestigen.

Dirkx, bewoner van Costerstaete, protesteerde namens 49 appartementseigenaren die zich grote zorgen over geluidsoverlast maken. Dat komt door het ontwerp van het studentencomplex. Er komt een hoog hoofdgebouw aan de weg met daarachter twee vleugels die in de richting lopen van Costerstaete. Tussen de vleugels komt een binnentuin. ,,Precies waar onze slaapkamers liggen’’, zei Dirkx, die voorzitter is van de Vereniging van Eigenaren, in de Gelderlander.

Nu de maatregelen van corona-pandemie gelden, zal het wel meevallen, maar de bewoners maken zich grote zorgen over het gebruik van de binnentuin tot laat op zomeravonden. ,,Kletsende studenten, geschreeuw als ze uit de kroeg komen en noem maar op. Allemaal logisch’’, zei Dirkx, ,,Maar nergens in Wageningen staat zo’n groot studentencomplex zo dicht tegen woonbebouwing.’’

Na onderzoek van de gemeente, wat vooral uit geluidberekeningen bestond, omdat het studentencomplex er nog niet staat, bleek dat bij geschreeuw de geluidsnormen worden overtreden. De gemeente vindt geschreeuw echter niet uitzonderlijk en zegt dat het erbij hoort.

Vanuit de bewoners van Costerstaete is het voorstel gekomen om de huisvesting van studenten te combineren met zorgwoningen. Ook zou huisvester Idealis zich meer moeten richten op promovendi of postdoc-studenten in plaats van eerstejaars die veel luidruchtiger zijn. Hiervan is terecht komen dat er zes tot acht zorgwoningen op de begane grond komen, als er behoefte aan is. Idealis heeft rondgevraagd, maar aan de zorgwoningen is geen behoefte, zei vertegenwoordiger Nico Stunnenberg van Idealis.

Bronnen: De Gelderlander, Omroep Gelderland