Den Haag deelt 200 boetes uit voor luide auto’s

Deze zomer zijn al bijna 200 bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders van voertuigen die te veel geluid produceren. Het gaat bijvoorbeeld om auto’s die te harde muziek draaien of beschikken over een zogeheten ‘knaluitlaat’. Binnenkort ontvangt de politie Eenheid Den Haag ook drie nieuwe geluidsmeetapparaten van de gemeente. Hiermee kan nog meer worden gehandhaafd op voertuigen die geluidsoverlast veroorzaken. 

Wethouder Robert van Asten: ‘‘We werken hard aan het tegengaan van asociaal gedrag in het verkeer. Het aanpakken van ‘herriebakken’ is hier een goed voorbeeld van. Dergelijke voertuigen zijn namelijk een grote bron van overlast. Ik ben daarom blij dat hier deze zomer stevig op is gehandhaafd.’’

‘Je auto is gek, maar rij jij normaal?’

Naast handhaving om asociaal verkeersgedrag tegen te gaan zet de gemeente Den Haag ook in op voorlichting. Goed voorbeeld daarvan is de campagne ‘Je auto is gek, maar rij jij normaal?’. Deze campagne is afgelopen augustus uitgevoerd en richtte zich voornamelijk op jonge mannen tussen de 18 en 25 jaar. Tijdens de campagne, is in gesprek gegaan met jongeren op straat en zijn verschillende video’s op sociale mediakanalen gedeeld om gewenst en ongewenst gedrag in het verkeer bespreekbaar te maken. 

Uitvoeringsprogramma

Om structureel en gestructureerd de verkeersveiligheid te verbeteren heeft de gemeente Den Haag het ‘Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid 2023-2026’ gemaakt. Het programma is opgesteld aan de hand van meerdere thema’s. Voorbeelden van deze thema’s zijn: veilige infrastructuur voor fietsers en voetgangers, veilige snelheden, verkeersveilig gedrag aanleren en ongewenst en asociaal verkeersgedrag afleren. In totaal wordt ruim 25 miljoen euro uitgetrokken voor het programma.

Bron: Gemeente Den Haag