Door inversielaag meer geluid: geen militaire oefening

Vanwege weersverwachtingen met een hogedrukgebied en een inversielaag in de atmosfeer is een oefening van F-16’s met het werpen van bommen met explosieve lading op de oefenlocatie Vliehors op Vlieland geschrapt. Door koude lucht en een hogedrukgebied kan het geluid van de ontploffingen niet ontsnappen, waardoor het meer overlast geeft. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

De Vliehors is een belangrijk oefengebied voor Nederlandse en buitenlandse vliegers. Het schietterrein ligt op het meest westelijke deel van Vlieland en omvat zo’n 17 vierkante kilometer. Op het eiland liggen doelen voor de vliegtuigen. Tijdens de oefeningen is de Vliehors dicht voor publiek. Er zijn posten om te meten hoeveel geluid er vrijkomt bij de oefeningen.

Een eigenschap van een inversielaag is dat geluid tegen deze laag reflecteert, waardoor lawaai op grote afstand hoorbaar is. Het geluid van de ontploffingen gaat normaal omhoog, maar door de inversielaag blijft het hangen en verspreidt het geluid zich zijwaarts. Zo’n inversielaag lost op rond de 10 graden Celsius, maar zo warm zou het de 20e niet worden op Vlieland. De straaljagers zullen wel oefenbommen (met daarin zand) werpen. Ook gebruiken de piloten hun boordkanon bij de oefening.

Bronnen: Dagblad van het Noorden, Omrop Fryslan