Door oostenwind weinig geluidhinder F1 Zandvoort

De beheerder van het natuurgebied naast het circuit van Zandvoort, waterleidingbedrijf PWN, geeft aan dat de wilde dieren in het gebied weinig last hebben gehad van de Grand Prix en de toeschouwers die daar begin september gehouden werd.

In het gebied leven konikpaarden, wisenten (Europese bizons), damherten en Schotse hooglanders. De eersten toonden op het moment dat er een helikopter over vloog iets ander gedrag, maar daar bleef het bij. De wisenten bevonden zich ver van het circuit, waardoor zij ook weinig hebben meegekregen. Over de damherten en Schotse hooglanders is nog niets bekend.

Wind uit het oosten

“Het geluid is niet naar het gebied achter het circuit gewaaid”, zegt de PWN-woordvoerder bij Pitane Blue. Dit komt doordat de wind uit het oosten kwam. Daarnaast helpt het dat dieren gewend zijn aan het geluid van racende auto’s, omdat er ook wel eens oude auto’s racen. Ook hebben de toeschouwers zich goed gedragen en zijn weinig mensen de duinen in gegaan.

Het waterbedrijf geeft aan dat het vooral belangrijk is dat de race niet tijdens het broedseizoen van de vogels wordt gegeven, zoals nu. De race van vorig jaar stond wel precies op dat moment op de planning.

Meevaller

Ook Karel van Broekhoven, die een rechtszaak tegen de organisatie van de Formule 1-races aanspande, vindt het allemaal meevallen. “Ik had een ontzettende herrie van die Formule 1 verwacht, maar ik hoor geen enkele auto.” zegt hij bij Noordhollands Nieuws. Hij voegt wel toe: “Het blijft een milieuramp en het blijft zo dat gevoelige diersoorten verplaatst en gedood zijn en dat we het niet terug willen hebben.”

Bronnen: Pitane Blue, Noordhollands Nieuws