Glasvezel moet geluidafwijkingen spoor meten

Samen met het Britse Network Rail start Prorail een proef om met glasvezeltechnologie veiligheid en spoorprestaties te verbeteren. De proef start in de herfst van 2021.

Wedstrijd

De twee bedrijven startten al eerder een ontwerpwedstrijd. Meer dan 40 leveranciers kwamen met voorstellen voor operationele uitdagingen, zoals afwijkingen aan spoor- en wieldefecten, overwegveiligheid en detectie van spoorlopers en mensen op de spoorbaan. De wedstrijd werd georganiseerd voor een proef van een jaar waarin data uit glasvezel, sensoren en slimme bewakingscamera’s worden samengevoegd en verwerkt door intelligente software en algoritmes.

Met glasvezels langs het spoor kunnen trillingen en geluid en daarmee afwijkingen aan het spoor of de treinwielen gemeten worden. Dit idee kwam van het winnende bedrijf Thales. Op een slimme manier wordt de bestaande (data)infrastructuur gecombineerd met de data uit de glasvezelkabels. Dit idee wordt dan ook uitgevoerd in de proef van ProRail en Network Rail. Als het werkt, kan er in de toekomst zo snel mogelijk worden ingegrepen bij fouten.

Bron: ProRail