Geluidflitspaal Rotterdam tegen asorijders

De weggebruikers in Rotterdam maken veel onnodig geluidsoverlast. De gemeente, bij wie de maat vol is, is klaar voor de ontwikkeling van speciale ‘flitspalen’. De gemeente is niet de enige die er klaar mee is, de binnenstadbewoners klagen al jaren over het geluid. Afgelopen jaar is in kaart gebracht hoeveel geluidsoverlast er nou werkelijk is. Met audio- en video-opnames werden er 16.000 geluidspieken van 80 decibel of hoger gemeten.

De weggebruikers die dit geluid veroorzaakten, bestaat uit een groep van slechts 100 man. Dit bleek uit onderzoek naar de kleuren en modellen van de auto’s. “Mafkikkers”, noemt wethouder Judith Bokhove ze in De Havenloods, “een klein groepje stelt zijn eigen plezier boven het belang van alle andere mensen in de stad.” Om deze herriemakers te kunnen vinden, is het nodig hun kenteken te kunnen zien. Daarvoor is de geluids-flitspaal nodig. Op deze manier kunnen er ook makkelijker boetes uitgedeeld worden.

Volgens de wethouder is het geen plaatselijk probleem, andere steden zouden ook blij zijn als ze eindelijk de herriemakers kunnen beboeten. Alleen is het ontwikkelen van de flitspaal niet genoeg. Het Rijk moet ervoor zorgen dat de kentekens doorgegeven mogen worden.

Bronnen: NOS, De Havenloods