Proef containerwijk Hoofddorp tegen hinder Schiphol

Als onderzoek naar een nieuwe woonwijk bij vliegvelden, wordt er bij Hoofddorp vanaf 15 juni een containerdorp gebouwd. Dit om te kijken of het geluid van de vliegtuigen hiermee getemperd kan worden. De containers zullen de gebouwen nabootsen, zodat er geëxperimenteerd kan worden met positionering, materialen, vormgeving, etc.

Het experiment wordt uitgevoerd door de gemeente in samenwerking met TU Delft en het AMS Instituut, dat wetenschappelijk onderzoek doet naar innovaties in stadsontwikkeling. “Er wordt tot nu eigenlijk alleen gesproken over maatregelen in de lucht, met stillere vliegtuigen of aanpassing van vliegroutes,” zegt wethouder Jurgen Nobel in Het Parool. “Er moet veel meer worden nagedacht over ingrepen op de grond.” Een voorbeeld hiervan zijn de ribbels in het weiland naast de Polderbaan.

Martijn Lugten van de TU Delft zegt: “We zullen metingen uitvoeren op het gebied van geluid, wind en temperatuur. De opstelling wordt gebouwd van zeecontainers en zal de komende twee tot drie jaar blijven staan. De resultaten van het onderzoek zijn openbaar beschikbaar.”

Naast dat de resultaten van het onderzoek gebruikt zullen worden voor wijken om het vliegveld, zal het ook van toepassing zijn om ander stedelijk lawaai; zoals een station. Of de proef ook oplossingen biedt voor bestaande woonwijken weet Nobel nog niet.

Volgens Nobel gaat het onderzoek niet over de groei van de vliegbeweging. Hij vindt dat er in ieder geval na moet worden gedacht over de geluidoverlast, of er nou meer of minder vliegtuigen komen. “Het gaat er ons met deze proef niet alleen om hoe we meer woningen bouwen bij de luchthaven, maar vooral hoe we daarbij overlast kunnen beperken. Dat geldt voor de hele regio. Amstelveen en Amsterdam kunnen hier ook hun voordeel mee doen.”

Bronnen: Het Parool, Haarlemmer Gemeente