Dronten meet 18 maanden geluid windmolens

Om een beeld te krijgen van hoe vaak en hoeveel er in gemeente Dronten last is van het geluid van windmolens, heeft de gemeente op verschillende plekken microfoons aan de gevels van huizen opgehangen. Sommige bewoners zijn namelijk bang voor overlast. “We willen uiteindelijk tien microfoons ophangen die anderhalf jaar lang het geluidsniveau meten. Samen met nog een paar kastjes die gevoelig zijn voor laagfrequent geluid, trillingen, kunnen we dan laten zien hoeveel, wanneer en waar er geluid te horen is van de molens”, vertelt Ron Maas van Sensornet, dat de metingen doet.

Overlast en beleid

Wethouder Lazise Hillebregt geeft bij Omroep Flevoland aan de uitkomsten niet te vrezen. “We willen niet uitzoeken of er wettelijke normen worden overschreden. We zijn veel meer op zoek naar wanneer en waar mensen daadwerkelijk overlast ervaren. Dat willen we vatten in beleid. We willen het gesprek aangaan met mensen. En dan is het handig als je ook data hebt.”

Iedereen kan meekijken met de meting op de website van het meetbedrijf. De microfoons registreren natuurlijk niet alleen het geluid van de windmolens, maar ook van andere omgevingsgeluiden. Wanneer men meekijkt, valt er dus nog niets over het geluid van de windmolens te zeggen. “Door anderhalf jaar lang te meten en de data te combineren met info over wanneer de molens draaien, hoe hard dat dan is, en bijvoorbeeld de windrichting, krijg je uiteindelijk een goed beeld. We weten ook wanneer de molens niet draaien,” vertelt Maas bij Omroep Flevoland. Het kunnen meekijken is er vooral zodat de bezorgde bewoners de metingen vertrouwen.

Bronnen: Omroep Flevoland, Windplanblauw