Dwangsommen voor poppodium Steenbergen

De gemeente Steenbergen heeft de afgelopen maanden verschillende klachten ontvangen over geluidsoverlast. Het gaat hierbij met name om geluid van evenementen en horecagelegenheden. Na onderzoek door de gemeente zijn er enkele overtredingen geconstateerd. Hierop zijn dwangsommen opgelegd aan de betreffende eigenaren.

Zo dreigt de ambitie om van het Wapen van Steenbergen een poppodium te maken voor talent uit de hele regio in het water te vallen door de aanhoudende klachten over geluidsoverlast. Het horeca-drietal dat de zaak in 2021 kocht en het weer de oude naam teruggaf, wordt naar eigen zeggen dwarsgezeten door één overbuurman die onterechte klachten zou indienen. Met grote gevolgen, want er zijn al twee dwangsommen van 2000 euro opgelegd en de volgende is al aangekondigd.

De controle en handhaving bij geluidoverlast zijn door de gemeente uitbesteed aan de Omgevingsdienst. Er is een tijdje geleden wel een gesprek geweest op het gemeentehuis tussen de horeca-eigenaren en wethouder Gommeren, maar dat leverde niets op. “Ze verklaarden niets te kunnen doen omdat de norm nu eenmaal de norm is. Eigenlijk wordt er gezegd dat we gewoon pech hebben dat er iemand klaagt. Als het geluid op de Markt wel harder is, maar er klaagt niemand, is er niks aan de hand”, aldus mede-eigenaar Johan Bosters in Kijk op Steenbergen.

Vragen vanuit de VVD
De situatie heeft ook de aandacht van de lokale politiek. De VVD heeft ‘Artikel 40-vragen’ gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de meldingen van geluidsoverlast en de dwangsommen die hierop volgen. De partij vraagt zich af of de gemeente voldoende in gesprek gaat met de getroffen eigenaren en of er wellicht andere oplossingen mogelijk zijn.

Bron: KijkopSteenbergen, KijkopSteenbergen