Eerste bevoorrading supermarkt grote e-truck

Deze maand zijn er voor het eerst in Europa grote elektrische vrachtwagencombinaties, dus met aangekoppelde trailers, ingezet voor de bevoorrading van enkele supermarkten. De primeur was voor supermarkten in Amsterdam. Dat schrijven onder meer Het Parool en groen7.nl.

Het gaat om een proef waarbij drie elektrische en twee plug-in hybride vrachtwagens met een aanhanger worden ingezet. De proef moet uitwijzen hoe uitstootvrije transportmiddelen in de toekomst intensief kunnen worden ingezet in de stad.

Voor het zware goederenvervoer zijn vooralsnog nauwelijks oplossingen beschikbaar. De vrachtauto’s worden ingezet voor de bevoorrading van filialen van Albert Heijn. Het project loopt twee jaar en is een samenwerking met DAF Trucks, transportbedrijven Simon Loos en Peter Appel en TNO.

Alle betrokken partijen, dus vervoerders, supermarkten en de vrachtwagenfabrikant, kijken in de praktijk of elektrisch vrachtvervoer goed werkt. Wat zijn bijvoorbeeld de vereisten voor de infrastructuur en kan er worden volstaan met alleen ’s nachts opladen of is dit tijdens de rit nog nodig. Dit alles is ter voorbereiding op een toekomst waarin milieuzones steeds verder oprukken en bedrijven hun ecologische voetafdruk verder verkleinen. Albert Heijn wil bijvoorbeeld in 2025 schoon en stil leveren, met een vloot van nulemissie vrachtwagens.

Voor de bezorging van boodschappen aan huis gaat Albert Heijn overigens gebruik maken van de VW e-Crafter en Fuso eCanter, volledig elektrische bestelbussen dus.

Bronnen: groen7, Parool