Eindelijk oplossing lawaai A7 Groningen-Buitenhof

Na een strijd van ruim 20 jaar over een oplossing voor de geluidsoverlast in de stadswijk Buitenhof is uiteindelijk besloten een geluidsscherm te plaatsen bij de busbaan langs de woonwijk én de rest van het traject. Dit zal er volgend jaar al moeten staan.

Spanning voor besluit

Na een akoestisch onderzoek, dat de geluidsoverlast volledig erkent, had woordvoerder van de bewoners Renée Peterson veel vertrouwen in een goede afloop. “We rekenden er helemaal op dat er eindelijk iets zou gebeuren. Maar na de voorbereidende vergadering voelen we ons aardig in de steek gelaten,” aldus Peterson in Dagblad van het Noorden. Voordat de beslissing viel, is het vertrouwen dus alweer afgenomen: ,,We snappen niet dat je een rapport laat maken als je er toch niks mee wilt doen. Maar we hebben alsnog ons uiterste best gedaan om de coalitie te overtuigen, dus we wachten vol goede moed af. En met de motie zijn we natuurlijk wel heel blij.’’

Oproep gehoord

De bedrijvenvereniging, die de bewoners steunde, riep B en W al eerder op om vóór 1 oktober een plan uit te werken. Dat moest in elk geval bestaan uit een oplossing voor het ‘geluidsgat’ bij de op- en afritten voor bussen bij P+R Hoogkerk en een studie naar maatregelen langs de hele weg. Ook de oppositie wilde dat de geluidsoverlast bij verschillende woongebieden langs de A7 en A28 later ook wordt aangepakt en noemt het logisch dat het rijk daaraan bijdraagt. De gemeente heeft uiteindelijk toegezegd dit te doen. Tijdens het onderzoek zal gekeken worden naar een groene geluidswal met zonnepanelen.

Uiteindelijk zijn de bewoners van Buitenhof erg tevreden over de oplossing voor het verkeerslawaai.

Weinig geld

Ook ging de discussie erover of het hele traject een geluidswal zou krijgen, of alleen het gebied bij de busbaan. Het eerste kost 350.000 euro, het tweede 1,7 miljoen. De bewoners hoopten op een baan langs het hele traject. Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) zegt dat het Rijk geen cent wil bijdragen, terwijl hij en zijn coalitie vinden dat dit op het bordje van het Rijk hoort. ,,Het is aan de gemeenteraad om 3,5 ton of 1,7 miljoen aan geluidwering uit te geven. Maar dan is het geld niet meer voor andere dingen beschikbaar. Op veel plekken is veel meer verkeersgeluid, terwijl er nog stil asfalt komt’’, zei hij op 14 april op in Dagblad van het Noorden.

Dit is niet het enige conflict met Rijkswaterstaat. Ook bij de Zuidelijke Ringweg en het Van Starkenborghkanaal staat het tegenover stad en provincie. Volgens inwoners van Buitenhof vergelijkt Broeksma decibellen waarbij hij verschillende wegtypes negeert, terwijl uit onderzoeken blijkt dat hierdoor grote verschillen in geluidsoverlast kunnen ontstaan.

Bronnen: Dagblad van het Noorden, Omroep Groningen (1) , Hoogkerk Online, Omroep Groningen (2), Omroep Groningen (3)