Klokkensoap in Bunschoten

De inwoners van Bunschoten hebben bij de gemeente geklaagd over de geluidsoverlast die de grote klok van de Sint-Catharinakerk veroorzaakt. Daarom was begin mei besloten dat deze minder vaak geluid zal worden tijdens begrafenissen. Deze werden bij elke begrafenis meerdere keren geluid en de omwonenden vonden het maar een ‘monotoon en indringend’ geluid. Zeker door al de corona-doden is het geluid vaak te horen.

De burgemeester van Bunschoten, Melis van de Groep, schrijft volgens NOS: “Het luiden van de grote klok is een belangrijke traditie in onze gemeenschap en maakt deel uit van het publieke betoon van eerbied en respect. Als gemeente hechten wij er waarde aan om deze traditie voort te zetten.”

Van de Groep begrijpt de klagende omwonenden wel en daarom besloot hij toch per 1 september het klokkenluiden aanpassen. Een groot deel van de Bunschotense samenleving kon het geklaag echter niet begrijpen en kwam tegen dit besluit in het verweer. Gezien het aantal en de inhoud van de reacties is het besluit weer ingetrokken.

Bronnen: NOS, AD, Gemeente Bunschoten