EU: in 2050 geen herrie en vervuiling meer

Om ervoor te zorgen dat er in 2050 geen sprake meer is van schadelijke vervuiling van lucht, water en grond moet dit alles volgens de Europese Commisssie in 2030 al flink teruggedrongen zijn. Dat moet dan al 55% aan ‘luchtvervuilingsdoden’ schelen.

Over 30 jaar moet de gezondheid van mens en de natuur niet meer worden geschaad door het milieu, staat in een actieplan van de hand van de Eurocommissarissen Frans Timmermans en Virginijus Sinkevičius. Eén op de acht mensen in de EU gaat dood aan milieuvervuiling. Dan is er ook nog lawaaioverlast, die tevens duizenden slachtoffers maakt. Als iemand voortdurend de snelweg of een vliegtuig hoort, wordt deze persoon uit zijn slaap gehouden, krijgt hij stress en wordt hij ziek.

Het dodental door luchtvervuiling moet met 55% omlaag, het aantal slachtoffers van chronische herrie met 30%. Volgens berekeningen sterven jaarlijks 12.000 mensen door chronische geluidsoverlast en krijgen 48.000 mensen daardoor hart- en vaatziekten.

Hoewel de kosten van de plannen oplopen, “verbleken deze bij de kosten van niets doen: naar schatting 330 tot 940 miljard euro per jaar”, doordat mensen bijvoorbeeld ziek thuisblijven van hun werk of in het ziekenhuis belanden.

Bronnen: Nieuws.nl, NOS