Feestverbod Tilburgse studentenhuizen

Om ervoor te zorgen dat studenten in de studentenflats aan de Professor Verbernelaan in Tilburg niet meer feesten, worden er ruim 400 nachtbewakers bij het complex gezet. Als ze toch worden betrapt, dan dreigt een dwangsom en huisuitzetting. De omwonenden klagen sinds de tweede lockdown dusdanig meer, dat dit volgens een woordvoerder van woningcorporatie WonenBreburg nodig is. De politie bevestigt de toename van de meldingen. “Er is voornamelijk overlast van de feestjes waarbij grote groepen studenten bij elkaar komen,” geven ze aan bij NOS.

Onvrede onder de studenten

De studenten zijn het niet eens met deze maatregelen. “We blijven studenten in studentenflats. We zijn echt niet heilig, maar niet alle meldingen zijn de schuld van de mensen in onze flat”, zegt een van hen tegen de regionale omroep. Een andere student geeft dit ook aan. “Er is altijd wel ergens een feestje, maar ik merk niet iedere dag geluidsoverlast. De maatregelen vind ik ook niet verantwoord in een tijd waarin studenten met veel mentale problemen zitten.” Student Rob van den Berg geeft zelf aan dat er al gezocht werd naar oplossingen. Zo is er een buurtapp waar bewoners in aan kunnen geven als er overlast is. Op die manier weten de studenten wanneer ze het raam dicht moeten doen of de muziek zachter moeten zetten.

De woningcorporatie ziet ook in dat de maatregelen extreem zijn, maar vindt dat ze nu eenmaal nodig zijn. “Het is zeker niet de bedoeling dat deze maatregel blijft. We willen eerst dat de situatie normaal wordt,” geven ze aan bij NOS. Daarnaast wordt er gezocht naar een andere plek waar de studenten kunnen feesten.

Niet de enige

Rond de Varkensmarkt is er niet alleen overlast door het studentencomplex, maar ook door andere studentenhuizen. De bewoners hebben met een brandbrief de gemeente tot actie geroepen. ,,Dagelijks liggen wij wakker van de herrie van nachtelijke feesten met dreunende geluidsboxen, megafoons en microfoons die in een club niet zouden misstaan. Of wordt onze nachtrust verstoord door hard schreeuwen en brallen, het geluid van karaoke, lachgasballonnen of het abnormaal luid gillen tijdens game-avonden”, schrijven bewoners van de Varkensmarkt, Bisschop Zwijsenstraat, Hoogtestraat en Primus van Gilsstraat aan de gemeenteraad. De bewoners vinden dat er te veel overlast is. ,,Als het twee nachten achter elkaar stil is, is dat momenteel veel”, schrijft een bewoner. ,,Dat heeft een negatieve weerslag op de leefbaarheid in de buurt, het woongenot, gevoel van veiligheid en onze gezondheid.” 

De omwonenden willen dat ze elk moment bij de verhuurders zouden kunnen aanbellen over het geluid, de vervuiling en ander overlast. Ook vinden ze dat de verhuurders de verantwoordelijkheid voor dit overlast moet dragen. De gemeente Tilburg zou dit dan moeten controleren. De gemeente heeft al wel een andere maatregel genomen, zo mogen er geen kamers meer in de wijk verhuurd worden, zodat er niet nog meer studenten bijkomen.

Bronnen: NOS, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad